X
Natura Vie in Madeira 2022

Natura Vie in Madeira

Natura Vie în Madeira

Una dintre cele mai mari atracții turistice ale Madeirei este vegetația sa exuberantă și diversă, a cărei combinație între tropical și mediteranean produce un mozaic de plante bogate în nuanțe de verde și de diverse forme și dimensiuni.

Parcul Natural Madeira a fost creat în 1982 pentru a păstra acest vast patrimoniu natural, o raritate la nivel mondial. Parcul este clasificat ca Rezervă Biogenetică, și în el puteți găsi o gamă unică de floră și faună, cu unele specii rare precum Orquídea da Serra (Orhideea de Munte), unică în lume, și de asemenea arbori mari din familia Lauraceae - laurul Madeira, dafinul și mahonul Madeira, precum și arbuști, ferigi, mușchi, licheni și alte plante mici tipice pădurii Laurissilva.

A vizita acest parc înseamnă a descoperi Natura! Parcul acoperă aproximativ două treimi din insulă, și o serie de zone protejate terestre și marine au fost definite în cadrul său, făcând din Madeira o destinație cu adevărat ecologică. Cel mai mare tract al Pădurii Laurissilva Macaroneziane este concentrat între 700m și 1,300m deasupra nivelului mării în sudul insulei, și la 200m în nord, și a fost inclus de UNESCO în lista Patrimoniului Mondial. Aria protejată a parcului include și Ponta de São Lourenço, Rezervația Naturală a Insulelor Desertas, Rezervația Naturală a Insulelor Selvagens, Rezervația Naturală Marină de la Garajau, Rezervația Naturală Rocha do Navio și Rețeaua de Arii Protejate Marine din Porto Santo.

Relieful peculiar al acestui arhipelag, combinat cu diversitatea terenului și peisajul bogat, permite un număr nenumărat de activități în aer liber. Fie pe uscat, pe mare sau în aer, opțiunile sunt multe pentru iubitorii de natură. Numeroasele trasee și Levadas (canale de irigație) care străbat pădurea endemică Laurissilva vor încânta drumeții, cu priveliștile lor uimitoare asupra munților și, pentru cei mai aventuroși, o escaladare spre vârfurile Areeiro și Ruivo vă va duce deasupra norilor, cu insula la picioarele voastre.

Scafandrii, la rândul lor, pot explora apele turcoaz ale Rezervației Naturale Marine de la Garajau. Fauna marină rezidentă include câteva pești mari, cum ar fi Peștii de mare întunecați, cea mai mare atracție turistică a rezervației. Înconjurate de stânci abrupte, aproape inaccesibile, Insulele Desertas sunt ultimul sanctuar în Atlantic pentru foca călugăr, cea mai rară focă din lume. De asemenea nelocuite, Insulele Selvagens sunt considerate un sanctuar pentru păsări. Cel mai bun mod de a vizita aceste rezervații este să faceți o plimbare cu barca cu una dintre multele companii de agrement care organizează tururi ale arhipelagului. Acest lucru vă va oferi oportunitatea de a vedea specii marine mari cum ar fi balenele, delfinii, cașaloții, țestoasele Loggerhead și foci călugăr.

Puteți explora de asemenea zona de coastă cu stâncile sale majestuoase, plajele de pietriș și piscinele naturale de rocă, care mărturisesc originile vulcanice ale insulei. Sau puteți lua un feribot sau un avion către Porto Santo pentru a vă bucura de câțiva kilometri de plaje aurii.

Pentru observatorii de păsări, arhipelagul este plin de surprize deoarece unele specii exclusive acestei părți a globului pot fi văzute aici, cum ar fi porumbelul de lemn din Madeira, creștetul și petrelul Zino. Pentru a înregistra aceste momente pentru totdeauna, o cameră foto este cu adevărat indispensabilă.

Nu ratați oportunitatea când vizitați Madeira de a experimenta de aproape toate aceste minuni și peisaje majestuoase. Veți găsi dificil de rezistat tentației de a descoperi frumusețile acestui paradis.