X
Coimbra 2022

Coimbra

Coimbra

Demult, acest loc a fost ocupat de celți, dar procesul de romanizare a adus o mare transformare culturală acestei regiuni. Prezența romanilor este încă vizibilă în diversele rămășițe arheologice expuse la Museu Nacional Machado de Castro, construit peste cryptoporticul Civitei Aeminium, forumul orașului roman. După aceștia, între 586 și 640, au venit vizigoții, care au schimbat numele orașului în Emínio. În 711, a devenit un oraș maur și mozarab. În 1064, orașul a fost cucerit de creștinul Fernando I al Castiliei și guvernat de mozarabul Sesnando.

Cel mai important oraș la sud de Râul Douro, a fost pentru o vreme reședința Contelui Dom Henrique și a Doamnei Teresa, părinții primului rege al Portugaliei, Dom Afonso Henriques, care s-a născut aici. A fost acest ultim rege care a integrat orașul în teritoriul portughez în 1131. Datând din această perioadă sunt unele dintre cele mai importante monumente ale orașului: Sé Velha (Catedrala Veche) și bisericile São Tiago, São Salvador și Santa Cruz, reprezentând autoritatea religioasă și diversele ordine care s-au stabilit aici.

Coimbra a fost scena iubirii interzise dintre Dom Pedro I (1357-67) și Dona Inês, o doamnă de la curte. Inês a fost executată la ordinele regelui Dom Afonso IV, care a văzut în această poveste de dragoste pericolul de a fi submis Portugaliei regulii Castiliei. O inspirație pentru poeți și scriitori, povestea lor încă formează o parte majoră a bogatului patrimoniu al orașului.

Coimbra a fost capitala Portugaliei în Evul Mediu, dar Renașterea a transformat orașul într-un loc al cunoașterii, când Dom João III (1521-57) a decis să mute Universitatea în oraș pe o bază definitivă, în timp ce în același timp numeroase colegii au fost create pentru a oferi o alternativă la forma oficială de predare.

În secolul al XVII-lea, iezuiții au sosit în oraș, anunțând imediat prezența lor prin construirea Sé Nova (Catedrala Nouă). În secolul următor, lucrarea regală inițiată de Dom João V (1706-50) a îmbogățit unele monumente din Coimbra, inclusiv Universitatea. Dom José I (1750-77) a introdus, de asemenea, unele modificări în oraș prin influența ministrului său Marquês de Pombal, în special în domeniul educației.

La începutul secolului al XIX-lea, invaziile franceze și războaiele libere portugheze au marcat începutul unei perioade de mare agitație care nu a adus mari dezvoltări orașului. De atunci, studenții au adus cele mai multe schimbări orașului universitar portughez prin excelență.

Există mai multe rute pe care le puteți urma pentru a descoperi mai multe despre patrimoniul găsit în Coimbra. Urmând configurația orașului până în secolul al XIX-lea, vă sugerăm să începeți cu două tururi pietonale, unul prin Orașul de Sus și altul prin Orașul de Jos.

Ce poti face in Coimbra

Centrul Portugaliei