X
Lagos 2022

Lagos

Lagos

În Lagos, totul pare să te invite la plajă și la plăcerile simple ale vieții. Dar există și povești despre marinari și pirați, rezultat al unei relații cu marea care este menținută prin traulerele colorate care încă aduc pește pe piață, și prin Marina unde sunt ancorate iahturi din întreaga lume.

Această legătură cu marea și-a atins punctul culminant în secolele al XV-lea și al XVI-lea, deoarece în Lagos a fost locul unde Henric Navigatorul a echipat caravelele care aveau să plece spre coasta Africii, lansând Epoca Marilor Descoperiri Portugheze, și de aici a plecat Gil Eanes, navigatorul care a demonstrat că lumea nu se termină la Capul Bojador și că marea nu este plină de monștri. Numele său a fost dat pieței unde o statuie controversată realizată de João Cutileiro evocă pe Regele Sebastian, care a făcut din Lagos capitala Algarve-ului, un privilegiu menținut până în 1755. De asemenea, de aici a plecat acest rege pentru bătălia de la Ksar el-Kebir, de unde nu s-a mai întors; acest lucru a cauzat pierderea independenței Portugaliei în favoarea Spaniei, care a fost doar restaurată în 1640. Oamenii au continuat să-l aștepte să se întoarcă într-o dimineață cețoasă, un sentiment de speranță într-un salvator care a fost gravat pe sufletul portughez și căruia i s-a dat numele Sebastianism.

Deși construit pe locul unor construcții anterioare, unele dintre principalele monumente sunt din această epocă, cum ar fi Castelul Guvernatorilor. Sau zidurile orașului și Fortul Ponta da Bandeira, care protejau orașul de invadatori, în special de bucanieri, și care astăzi oferă vederi frumoase asupra caselor și mării. De asemenea, în Lagos, sub arcadele Praça Infante D. Henrique, a avut loc primul târg de sclavi din Europa, într-un spațiu acum transformat într-un centru cultural pentru expoziții și vânzarea de produse artizanale.

Dar este mult mai mult de văzut. Plimbați-vă pe străzile centrului istoric pentru a descoperi farmecul acestui oraș antic. Observați lucrările din piatră ale ușilor și ferestrelor, balcoanele din fier forjat și curțile interioare care asigură răcoare vara. Vizitați Biserica Santo António, cu interiorul său surprinzător de bogat, plin de sculpturi aurite și plăci ceramice care oferă o imagine curioasă a sfântului al cărui nume biserica îl poartă cu rangul de Locotenent-General, o promovare pe care această biserică a câștigat-o servind ca capelă pentru Regimentul de Infanterie. Lângă ea, Muzeul Municipal are o colecție interesantă de arheologie și artă sacră.

Nu se poate să nu te bucuri de bucătăria locală. Peștele și fructele de mare sunt ingredientele principale pentru o serie de delicatese: de la gustări cu scoici, percei, caracatiță sau icre, supe și açordas (tocăniță de pâine), sau specialități cum ar fi carapaus alimados (stavrizi marinati fără piele) și calamar umplut. Dulciurile sunt un alt punct culminant, în special dom-rodrigos (dulciuri din ou și migdale), o rețetă de la călugărițele Mănăstirii Nossa Senhora do Carmo.

De pe lunga Avenida dos Descobrimentos vă puteți bucura de profilul orașului și de Marina aglomerată și animată. Această avenidă duce la mare și la plaje, care se numără printre cele mai frumoase din Algarve, și sunt adesea lăudate de organisme și reviste internaționale. Spre est se află Meia Praia, o plajă cu nisip de aproximativ cinci kilometri lungime, care se termină la Ria do Alvor. De cealaltă parte, există o succesiune de plaje mai mici cu ape limpezi, cărora stâncile erodate le-au împrumutat o frumusețe uimitoare. Acestea sunt plajele Batata, Pinhão, Dona Ana și Camilo, accesibile din centrul orașului. Mai departe este Ponta da Piedade, punctul culminant al regiunii: o serie de formațiuni stâncoase cu forme zimțate impresionante și peșteri săpate care se pot admira cel mai bine într-o excursie cu barca. Canavial, Porto de Mós și Praia da Luz completează gama de plaje, care include și multe golfuri nisipoase greu de accesat, unele accesibile doar pe mare. Acestea sunt mici raiuri care așteaptă să fie descoperite.

Ce poti face in Lagos

Algarve