X
Guimarães 2022

Guimarães

Guimarães

Guimarães este considerată leagănul Portugaliei, deoarece aici s-a născut Afonso Henriques, care a devenit primul rege al Portugaliei.

Centrul istoric, situat în aria care era cuprinsă de zidurile orașului Guimarães, este asociat cu formarea și identitatea Portugaliei și a fost clasificat ca sit Patrimoniu Mondial, pe baza originalității și autenticității aplicate în restaurarea sa. Orașul încă deține un patrimoniu armonios și bine conservat, evident în gratiile elegante de fier, balcoanele și porticurile din granit, conacele, arcele care conectează străzile înguste, plăcile de pavaj netezite de timp, turnurile și cloisterele. Pentru un moment, vă puteți imagina că vă aflați într-un decor medieval, unde nobilimea și-a construit casele de-a lungul timpului, cum ar fi casa Mota Prego, palatele Vila Flor și Toural, și multe altele care oferă Guimarãesului o atmosferă unică.

Puteți începe din inima orașului, Largo da Oliveira, unde găsiți Padrão do Salado și Colegiata Nossa Senhora da Oliveira, care adăpostește valorosul Muzeu Alberto Sampaio. Trecând de Paços Municipais (Primăria), încununată cu merloane, intrați în Praça de Santiago care în Evul Mediu primea pelerinii îndreptați către Compostela, la fel cum astăzi îi întâmpină pe rezidenți și turiști în restaurantele și terasele sale. Conventul Santa Clara, Casa do Arco și alte case domnești se află pe Rua da Santa Maria, care se leagă de orașul de sus.

Urcând această stradă sau Avenida Alberto Sampaio, mărginită de rămășițele zidului antic ce continuă spre orașul de sus, între Palatul Ducilor de Bragança și castel. Pe drumul spre castel, în vârf, veți găsi acest palat, un monument din secolul al XV-lea în care se poate observa influența arhitecturii señeuriale franceze, Monumentul Regelui Afonso Henriques, Capela Romanească S. Miguel și, în final, Castelul, care datează din secolul al X-lea și este strâns legat de fundația Portugaliei.

Dar trebuie să descoperiți și un alt punct central în Guimarães, așa că reveniți în Largo do Toural, cu fântâna sa din secolul al XVI-lea. Rua D. João I, care în Evul Mediu era drumul de parcurs către Porto, se mândrește cu case vechi cu balustrade din lemn și fațade din secolul al XVII-lea. Ocolind Biserica Conventului S. Domingos, acum pe Rua de Paio Galvão, veți găsi Muzeul Arheologic Martins Sarmento, neo-romanic, care se extinde în cloisterul Conventului. Puțin mai înainte se află vechea hală de piață, care astăzi adăpostește Centrul Internațional de Arte José de Guimarães, cu o retrospectivă a lucrărilor acestui renumit artist, născut în oraș.

La o mică distanță de centrul orașului, grădinile cascadă cu Casele de Vară și decorul rocaille, la Palatul Vila Flor și Centrul Cultural, merită o vizită; la fel ca și Biserica Barocă Nossa Senhora da Consolação e dos Santos Passos, la capătul Largo da República do Brasil.

Nu ratați

Guimarães, cu centrul său istoric bine conservat și plin de viață, reprezintă nu doar un punct de referință istoric pentru națiunea portugheză, dar și un exemplu vibrant de oraș care îmbină armonios trecutul cu prezentul.

Ce poti face in Guimarães

Porto și Nordul Portugaliei