X
Viseu 2022

Viseu

Viseu

Conform unor explicații, numele orașului derivă din termenul roman "viso", care înseamnă o vedere bună, și, de fapt, de la cel mai înalt punct al său, unde a fost formată așezarea originală în timpurile romane, Viseu oferă vizitatorilor săi câteva vederi panoramice cu adevărat magnifice.

Una dintre cele mai interesante caracteristici rămase din această perioadă se află la periferia orașului și este cunoscută sub numele de Cava de Viriato (un val de pământ care trebuie să dateze de între secolul al doilea și primul î.Hr.). Acesta este cel mai mare monument din această perioadă din Peninsula Iberică, deși încă nu a fost complet dezgropat, și se crede că a fost o fortăreață unde remarcabilul războinic Viriatus, șeful lusitanilor și liderul eroic al rebeliunii împotriva ocupației romane, s-a îngrădit în scopuri defensive. În secolul al XII-lea, orașului i-a fost acordată o cartă pentru o târg liber, care se ține și astăzi în august și septembrie. Aceasta este cunoscută sub numele de Târgul de São Mateus și este unul dintre principalele evenimente ale orașului.

Orașul are un număr de parcuri verzi și umbroase și este foarte răcoros și plăcut, dar conservă și un bogat patrimoniu în ceea ce privește monumentele, printre care se remarcă catedrala și biserica Misericórdia.

În Viseu s-a născut în secolul al XVI-lea unul dintre cei mai importanți artiști portughezi, Vasco Fernandes, care a venit să fie cunoscut ca Grão Vasco (Marele Vasco) și a fondat aici o importantă școală de pictură. Multe dintre propriile sale picturi pot fi admirate în muzeul local care îi poartă numele.

Viseu este situat în centrul unei regiuni demarcate de vin care a preluat numele râului care trece prin ea - Dão. Este o zonă care produce roșii și albe de calitate excepțională, însoțiri ideale pentru excelenta bucătărie a regiunii, cu o mențiune specială rezervată pentru vițelul la rotisor gătit în stilul Lafões.

Ce poti face in Viseu

Centrul Portugaliei