X
Portalegre 2022

Portalegre

Portalegre

Situat în dealurile São Mamede, aproape de granița cu Spania, Portalegre și-a păstrat importanța strategică pentru apărarea națională de-a lungul Evului Mediu. Regele Afonso III (1248-1279) a acordat așezării prima sa cartă regală înainte de a o preda fiului său nelegitim, Afonso Sanches. Această mișcare nu a fost deloc populară cu Dinis (1279-1325), fratele său și moștenitorul tronului. În 1299, Dinis, deja rege, a returnat Portalegre în starea de posesiune regală și a ordonat reconstruirea Castelului.

De asemenea, în perioada medievală, ordinul franciscan și-a stabilit o prezență în Portalegre, cel mai notabil în Mănăstirile São Francisco (Sfântul Francisc) și Santa Clara (Sfânta Clara).

La începutul secolului al XVI-lea, după fondarea Misericórdia de Portalegre (o instituție caritabilă națională), Episcopul de Guarda, Jorge de Melo, a ordonat construirea Conventului Cisterciense de São Bernardo (Cistercienii Sfântului Bernard). Deja un important centru administrativ și economic, a devenit oraș sub regele João III care a înființat de asemenea Dioceza de Portalegre și a ordonat construirea Catedralei.

Această decizie a fost consolidată prin deciziile de a continua cu Palatul Episcopal și Seminarul Diocezei, acum Muzeul Municipal.

Secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au lăsat un puternic caracter baroc orașului cu monumente precum Biserica São Lourenço (Sfântul Laurențiu) și impresionantele palate Amarelo (Galben), Falcões (Șoimi) și Achioli. Acestea sunt exemple lăudabile, păstrând stemele familiilor care le-au construit și le-au decorat bogat în fier forjat, o caracteristică regională unică.

După interzicerea ordinurilor religioase în 1834 și cu începutul revoluției industriale, orașul s-a îndreptat către renovare și a convertit unele dintre fostele mănăstiri și palate.

Exemple ale acestui lucru sunt Conventul Santo Agostinho (Sfântul Augustin) devenind sediul Gărzii Republicane Naționale, Conventul São Bernardo și mănăstirea iezuită São Sebastião (Sfântul Sebastian) preluate de Manufactura de Tapeçarias de Portalegre (Fabrica de Covoare) sau Palatul Castel-Branco care a devenit recent Muzeul Tapeçaria de Portalegre Guy Fino, detaliind contribuția industriei textile la dezvoltarea orașului.

În Portalegre, un oraș ușor de gestionat pe jos, se află de asemenea Casa Muzeu a poetului portughez José Régio. La periferie, atenția se îndreaptă către priveliștile de la Biserica Nossa Senhora da Penha (Fecioara Maria a Suferinței) și Biserica Bonfim, situată pe drumul către Marvão și Castelo de Vide, ambele meritând o privire mai atentă.

Ce poti face in Portalegre

Alentejo