Munca la "Bracara Augusta" romană, o capitală juridică regională, a început în timpul domniei împăratului Augustus în anul 27 î.Hr. A făcut parte din rețeaua Imperiului care traversa peninsula Iberică pentru a o lega de Roma. Demonstrând importanța așezării, Împăratul Caracalla a ridicat-o la statutul de capitală a provinciei Galiciene în anul 216. În același secol, a fost stabilită Dioceza de Braga sub conducerea Episcopului Paterno.
Cu declinul Imperiului Roman, orașul a fost preluat întâi de Suevi, care l-au făcut centrul lor politic și intelectual, înainte ca Vizigoții și Musulmanii să se instaleze. A fost nevoie de mijlocul secolului al XI-lea pentru ca orașul să fie recucerit de creștini și arhidieceza restaurată Episcopului Pedro. Pe tot parcursul domniei musulmane, episcopii și-au mutat locul de reședință la Lugo (Spania). În 1112, cu arhiepiscopul Maurício Burbino, istoria religioasă a Bragei a căpătat predominanță. După o dispută cu Se în Compostela, în 1199, Papa Inocențiu al III-lea a transferat jurisdicția asupra Oporto, Coimbra și Viseu, împreună cu alte cinci dioceze din ceea ce este acum Spania, către Braga.
Se în Braga este cel mai vechi din Portugalia și a fost principalul punct de referință religios de-a lungul secolelor. De aici vine zicala populară "mai vechi decât Se Braga", pentru a denota ceva care este extrem de vechi. Întotdeauna supus influenței ecleziastice care s-a reflectat în mod natural asupra patrimoniului orașului, se poate concluziona că secolele XVI și XVIII reprezintă vârfuri în istoria și dezvoltarea sa. Mai întâi, a fost rolul Arhiepiscopului Diogo de Sousa, "reconstructorul Bragei". Începând din 1505, a preluat conducerea civilă și religioasă și a început transformarea "satului în oraș" (cu propriile sale cuvinte). Apoi au venit Arhiepiscopii Rodrigo de Moura Teles și José de Bragança, care au lăsat în urmă stilul baroc exuberant.
Industrializarea și înființarea unei universități au contribuit mult la dezvoltarea actuală a orașului care a păstrat tradițiile seculare și religioase. Aceasta se manifestă în fiecare an în timpul evenimentelor din Săptămâna Sfântă sau Festivalul Sfântului Ioan Botezătorul în iunie. Acestea sunt oportunități minunate de a vizita Braga, de a explora Centrul său Istoric sau de a retrăi Pelerinajele către Santiago care treceau pe aici. În afara orașului, există Drumul Sanctuarelor Mariane sau farmecul particular al Muzeului Cordofon.