X
Insula Porto Santo 2022

Insula Porto Santo

Insula Porto Santo

Insula Porto Santo este un paradis de aur și albastru, unde ritmul tuturor lucrurilor este liniștit, invitând la relaxare și odihnă.

Situată în Oceanul Atlantic, Porto Santo, cu o lungime de 11km și o lățime de 6km, a fost de mult timp supranumită Insula de Aur, pentru extensiva sa plajă uluitoare de 9km lungime, din nisip fin și mătăsos, bătută de apele turcoaz. Clima în Porto Santo, blândă pe tot parcursul anului, cu o temperatură a mării variind între 17ºC și 22ºC, face ca această insulă să fie mereu atractivă, chiar și în timpul iernii.

Navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira au sosit pe Insula Porto Santo în 1418, prima dintre descoperirile portugheze peste mări. Fiind deviați de la cursul lor de vânturile puternice în timp ce explorau coasta vestică a Africii, Porto Santo le-a oferit un refugiu sigur, de unde și numele său care înseamnă Portul Binecuvântat. În 1446, Henric Navigatorul l-a numit pe Bartolomeu Perestrelo ca Guvernator al insulei, care este una dintre pretențiile sale la faimă: fiica lui Perestrelo s-a căsătorit mai târziu cu Cristofor Columb, care a petrecut ceva timp pe insulă pregătindu-se pentru marea sa călătorie de descoperire spre America. Astăzi, este posibil să vizitați casa din secolul al XV-lea unde se spune că a trăit Cristofor Columb. Aceasta se află în Vila Baleira și sunt expuse portrete ale lui Columb și hărți care arată diferitele rute maritime pe care le-a urmat.

În ciuda dimensiunii sale mici, capitala insulei, Vila Baleira, are o serie de atracții. Orașul este centrat în jurul pieței principale, Largo do Pelourinho, și Grădinile Infante. Străzile îmbrăcate în palmieri și bougainvillea sunt ideale pentru plimbări plăcute și relaxante. Nu există lipsă de restaurante, oferind multe oportunități de a degusta specialitățile insulei: frigărui de vită pe un țep de dafin, unse cu unt de usturoi, sau faimosul bolo do caco (pâine coaptă pe o bucată de țiglă), pâinea făcută cu yam și servită de asemenea cu unt de usturoi. O plimbare în jurul cheiului vă va oferi oportunitatea de a admira meșteșugurile tradiționale, realizate cu materiale locale cum ar fi scoicile, frunzele de palmier, trestiile și lutul. Dacă doriți să gustați din istoria și cultura insulei, pe lângă casa-muzeu a lui Cristofor Columb, frumoasele panouri de faianță din vecina Biserică din secolul al XVII-lea a Nossa Senhora da Piedade merită vizitate.

Pe 23 și 24 iunie, Porto Santo prinde viață pentru Festas de São João (Festivalul de Mijlocul Verii), în onoarea Sfântului Ioan, patronul spiritual al insulei. Și veselia continuă în august cu festivitățile religioase ale Nossa Senhora da Graça, în noaptea de 14, ale Nossa Senhora da Piedade, în noaptea de 30, și cu Festa das Vindimas (Festivalul Recoltei de Struguri) la sfârșitul lunii. În septembrie, Festivalul Columb celebrează șederea și experiențele navigatorului în arhipelagul Madeira, precum și întreaga odisee a Descoperirilor. Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou continuă până în Noaptea de Bobotează, când evenimentele serale includ vizite la Lapinha (o scenă a nașterii) și, în seara de 15 ianuarie, sărbătorile Santo Amaro.

Dar caracteristica cheie a Porto Santo este, fără îndoială, plaja sa. Se spune că are puteri curative, nisipul și apele sunt bogate în iod, calciu și magneziu, ceea ce le face extrem de benefice pentru tratarea reumatismului și bolilor osoase.

Puteți încerca un tratament anti-stres la Centrul de Talasoterapie

Sau faceți o plimbare până la Ponta da Calheta pentru a vă exercita corpul. De asemenea, puteți elibera stresul într-un mod mai activ, practicând una dintre numeroasele activități în aer liber pe care insula le are de oferit: plimbări cu barca, pescuit recreativ, scufundări, windsurfing, kitesurfing, schi nautic, mountain biking sau parapantism. Iubitorii de golf pot de asemenea să încerce câteva lovituri la Porto Santo Golf, conceput de campionul spaniol, Ballesteros.

Alternativ, puteți colinda insula și descoperi frumusețea unui peisaj format din succesiuni de erupții vulcanice

De la unul dintre mai multe puncte de belvedere: Portela, înconjurată de mori de vânt, Pedreira, pe Pico Ana Ferreira și, la capătul vestic al insulei, punctul de belvedere al florilor cu vedere spre Madeira și Insulele Desertas. Nu trebuie ratată o escaladare a Pico do Facho, cel mai înalt punct de pe insulă, la 517 metri, și Pico do Castelo de unde puteți zări văile adânci și insulițele care par să fi fost „semănate” peste tot în jur.

Dacă sunteți cu copiii

Puteți vizita Quinta das Palmeiras (Ferma de Palmieri) și vă puteți bucura de mini-zoo și grădina mini-botanică a sa, sau puteți vedea insulița Fonte da Areia și eroziunea cauzată de apă pe stânci. Pentru a vă reîncărca bateriile, faceți un picnic la locul de picnic Morenos, urmat de o scufundare în apele cristaline ale micii golfuri Zimbralinho, o sugestie pe care întreaga familie o va adora.

Pentru a încheia ziua, în timp ce beți un suc de fructe sau un Poncha (cocktail din brandy de trestie de zahăr și suc) pe una dintre diversele terase pe malul mării, lăsați-vă legănați de sunetul magic al valurilor și, la apus, bucurați-vă de un apus de soare fără egal.

Ce poti face in Insula Porto Santo

Madeira