X
Pico, insula muntelui 2022

Pico, insula muntelui

Pico, insula muntelui

Cu o suprafață de 448km2, Insula Pico este a doua ca mărime în Azoare și adăpostește cel mai înalt munte din Portugalia, de asemenea numit Pico, la 2.351m deasupra nivelului mării. Adesea numită Insula Munte, Pico formează unul dintre punctele așa-numitelor "insule triunghi", fiind cea mai sudică din grupul central al arhipelagului, și doar la 6km de Faial.

Clima caldă și uscată a lui Pico, împreună cu solul bogat în minerale de lavă și organizarea terenului într-un mozaic impresionant de piatră neagră - "currais" (parcelle) - a însemnat un succes tot mai mare în cultivarea viței-de-vie, predominant de soiul Verdelho. Treptat, vinul și brandy-ul au devenit tot mai apreciate atât pe insulă, cât și în afara ei, iar Verdelho a obținut faimă internațională. Acesta a fost mult timp exportat în Europa și America, și la vremea respectivă era chiar o caracteristică pe masa de luat masa a Țarilor Ruși.

Câmpurile extinse de lavă care punctează peisajul insulei, pe care populația locală le numește "lajidos" sau "ținuturile cookie", formează Peisajul Culturii Viticole de pe Insula Pico, declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO în 2004. Lajido da Criação Velha și Lajido de Santa Luzia sunt cele mai bune exemple.

Pe solul de lavă neagră, "rilheiras" - urmele lăsate de roțile căruțelor cu boi care transportau strugurii și butoaiele - merită văzute, iar în porturile și golfurile de-a lungul coastei "rola-pipas" - rampe săpate pentru a facilita rularea butoaielor de vin la bărci, rămân ca martori ai industriei vinicole.

Imensul con vulcanic al Muntelui Pico, al treilea cel mai mare vulcan din Atlantic, se impune în peisajul insulei. În interiorul craterului principal se află un con de lavă denumit Piquinho, pe vârful căruia fumărițele ventilează permanent abur pentru a ne aminti de natura sa vulcanică. La aproximativ 1250 de metri deasupra nivelului mării, unde încep potecile către Munte, poți obține o vedere asupra unei mari părți a insulei, precum și asupra vecinelor Faial și São Jorge. Urcarea pe vârf este obositoare, dar răsplătită de vederi panoramice fantastice, unice, care, într-o zi senină, oferă recompensa suplimentară a unei priveliști asupra insulelor Graciosa și Terceira.

Pe Pico se găsește una dintre cele mai mari tuburi de lavă vizitabile din lume, în Gruta das Torres, care se întinde pe cinci kilometri și este împodobită de diverse tipuri de stalactite și stalagmite de lavă, și pereți crestați.

Pentru iubitorii de geoturism, există alte site-uri de neratat pentru a vizita: furnas (situri geotermale) de Frei Matias, Silveira și Montanheiros; „Misterele” de Santa Luzia, Prainha și S. João, formate din lava erupțiilor vulcanice care au avut loc în mare și au fost alipite de insulă; și de asemenea Arcos do Cachorro, un grup impresionant de lavă perforată de numeroase tuneluri și peșteri prin care trece marea creând un vârtej.

Alte locuri de vizitat pe Pico

Alte locuri de vizitat sunt lagunele Capitão, Caiado și Paul, precum și Miradouro da Terra Alta, situat pe drumul care înconjoară insula spre Nord, de unde poți vedea insula São Jorge, și peisajul bogat în păduri pe care îl oferă Pico.

Tradiția balenieră pe Pico

Pico este o țară cu o puternică tradiție balenieră. Insula este împărțită în 3 districte, Madalena, São Roque și Lajes, iar ca și celelalte insule din Azoare, patrimoniul său arhitectural este concentrat în principal în bisericile și capelele din diversele parohii: Bisericile Santa Maria Madalena, în Vila Madalena, São Roque și Conventul și Biserica São Pedro de Alcântara din São Roque do Pico, și Nossa Senhora da Conceição și Capela São Pedro din Lajes; dar există și multe altele.

Muzeul Pico merită, de asemenea, o vizită, cu cele trei divizii ale sale: Muzeul Balenelor din Lajes, Muzeul Industriei Baleniere din São Roque și Muzeul Vinului, în Madalena, fiecare dintre ele portretizând o perioadă importantă din istoria Pico. Muzeul Vinului este găzduit în fosta Mănăstire a Carmelitelor și oferă vizite la podgorii, degustări de vin și, în septembrie, oportunitatea de a participa la recolta de struguri.

Patrimoniul gastronomic al Pico

Pe lângă bogăția sa naturală, Pico oferă și un fin patrimoniu gastronomic, bazat în mare parte pe pește și fructe de mare, ale căror puncte culminante sunt faimoasele Caldeiradas (bouillabaisses), caracatiță înăbușită cu vinho de cheiro, cârnați cu cartofi dulci, molha de carne (o specialitate de carne la cuptor) și supă de pește. Smochinele sale sunt, de asemenea, faimoase, cu pulpa lor roșie strălucitoare, și mierea produsă din flori de tămâie și Brânza Pico – brânză moale din lapte de vacă (în special São João și Arrife). Toate acestea, bineînțeles, spălate cu vinul Verdelho, sau cu vinurile roșii și albe foarte apreciate ale insulei.

Pico este o țară cu o puternică tradiție balenieră, iar diversele obiecte artizanale din os și dinte de balenă, precum și pălăriile de paie, florile din solzi de pește și miniaturile de lemn ale bărcilor baleniere sunt toate sugestii bune pentru suveniruri.

Ce poti face in Pico, insula muntelui

0 results

Insulele Azore