Alcoutim nu mai are zidurile care i-au apărat granița de-a lungul secolelor, dar își păstrează atmosfera liniștită a unui oraș de munte din Algarve.
Pe malurile Râului Guadiana, istoria orașului Alcoutim este strâns legată de faptul că este situat acolo unde se simt mareele, ceea ce forța bărcile care transportau produsele regiunii să aștepte ore întregi condiții de navigație favorabile. Cu toate acestea, încă din timpuri străvechi, poziția sa strategică la granița cu orașul spaniol vecin Sanlúcar de Guadiana a însemnat că au trebuit să fie construite structuri de sprijin și apărare, dintre care unele rămășițe au devenit puncte de interes de vizitat.
O plimbare de câteva minute duce la descoperirea caselor vechi de secole și a monumentelor precum Biserica Misericordia (Igreja da Misericórdia) și Castelul, gazda Nucleului Muzeologic de Arheologie, unde puteți vedea cea mai mare colecție de jocuri de masă din perioada islamică de la un singur sit arheologic.
În Alcoutim, este obligatoriu să cobori pe malul râului, marcat de sobra ermită a Sfântului Antoniu (ermida de Santo António) și fosta Casă a Contilor de Alcoutim (Casa dos Condes de Alcoutim), pentru a savura câteva momente de liniște cu o băutură rece pe o terasă, privind bărcile de pescuit care se întorc sau velierele ancorate în micul port.
Fiind un oraș de frontieră, există multe povești despre contrabandiști și vechi căi parcurse în secret care capătă o nouă viață ca trasee pentru observarea naturii, peisajului și obiceiurilor locale. Festivalul Contrabandei (Festival do Contrabando) din martie și întâlnirile de drumeți care au loc pe tot parcursul anului sunt momente speciale pentru a cunoaște secretele și misterele Alcoutim. Dacă vă plac plimbările lungi, puteți alege Alcoutim pentru a începe Ruta Guadiana (Rota do Guadiana), care urmează cursul râului, și Via Algarviana, care traversează teritoriul interior al Algarve de la est la vest.
Contrabanda a fost mijlocul de trai al multor familii pentru o bună parte a secolului XX, mai ales în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) și în anii care au urmat. Produsele variau în timp și în funcție de nevoie. Se spune că din Portugalia plecau cafea, zahăr, ouă, orez, săpun, făină, pâine, smochine, lână și tutun, în timp ce din țara vecină soseau țesături, săpunuri, parfumuri, coniac și miez de migdale.
Pe tot parcursul anului, există alte momente când merită să vizitați Alcoutim și să experimentați de aproape unele dintre cele mai importante sărbători pentru cultura și identitatea locală, cum ar fi Festivitățile Alcoutim (Festas de Alcoutim), care au loc la începutul lunii septembrie, sau programul „Alcoutim Com Vidaâ€, cu concerte și divertisment în fiecare miercuri din lunile de vară. Cei care vizitează orașul pe 15 august vor putea urmări Procesiunea Fluvială a Nossa Senhora do Carmo, în care bărci portugheze, spaniole și străine se decorează pentru a însoți imaginea pe apele Guadianei.
Unul dintre farmecele Alcoutim este râul, unde puteți face plimbări cu barca, practica activități nautice și chiar ajunge pe celălalt mal pe un celebru tobogan transfrontalier, zburând peste Guadiana.
În teritoriul interior al Algarve și cu un râu, nu puteți rata un timp de agrement la Plaja Fluvială Pego Fundo, în mijlocul peisajului rural din nord-estul Algarve.
Cât despre specialitățile gastronomice, vă recomandăm specialitățile de porc negru (crescut în regiune), preparatele din pește de râu și preparatele din vânat. Pâinea tradițională, coaptă în cuptor pe lemne, este baza deliciilor regionale, cum ar fi migas, gazpacho și açorda. Ca desert, încercați nógado. Este un dulce de origine arabă, tradițional făcut cu fructe uscate scufundate în miere fierbinte după ce au fost zdrobite în mojar. De asemenea, se fac din aluat de făină de grâu.
În apropiere, merită să vizitați Menhirele Lavajo și Ruinele Montinho das Laranjeiras, precum și Muzeul Râului (Museo do Rio), situat în satul Guerreiros do Rio. Este un loc bun pentru a învăța despre tradițiile, tehnicile, artefactele și amintirile legate de Râul Guadiana și populațiile de pe malurile râului. Lângă satul Pereiro, pe Monte Zambujo, Nucleul Museologic de Santa Justa, care reface o școală primară de la sfârșitul anilor 1950, este un omagiu adus tuturor profesorilor municipiului.