X
Graciosa, Insula Alba 2022

Graciosa, Insula Alba

Graciosa, Insula Albă

Insula Graciosa, clasificată de UNESCO ca Rezervație a Biosferei Mondiale, este cea mai nordică dintre cele cinci care alcătuiesc grupul central al arhipelagului Azorelor. Este cunoscută sub numele de Insula Albă, o denumire inspirată de caracteristicile geomorfologice ale insulei și toponime, în special cele date locurilor precum Pedras Brancas (Pietrele Albe), Serra Branca (Dealurile Albe) și Barro Branco (Argila Albă).

Insula are un singur municipiu, Santa Cruz da Graciosa, care cuprinde patru parohii: Vila de Santa Cruz, Vila da Praia, Guadalupe și Luz. Santa Cruz este remarcabilă pentru casele sale tipice și străduțele sale înguste pavate, care se ramifică din marele piață centrală unde poți vedea pavilionul muzical, unele rezervoare de apă și copaci candelabru. Merită vizitată Biserica Parohială Santa Cruz da Graciosa, Biserica Santo Cristo, Cruz da Barra și Muzeul Etnografic, care găzduiește expoziții legate de cultura vinului, cu tradițiile de pe insulă, și de vânătoarea de balene. În Vila da Praia, punctul culminant este Biserica São Mateus, care are un organ din 1793, unul dintre cele mai frumoase din Azore, și în Guadalupe, biserica cu același nume, datând din secolul al XVII-lea.

Există o vedere panoramică minunată asupra Santa Cruz, partea nordică a insulei, de pe Muntele Nossa Senhora da Ajuda. În această zonă poți vizita, de asemenea, trei sanctuare dedicate S. João, S. Salvador și Nossa Senhora da Ajuda. Ultimul este unul dintre cele mai bune exemple de "arhitectură religioasă fortificată" din Azore. La acesta este atașată "casa pelerinului" concepută pentru a găzdui pe cei care mergeau acolo în pelerinaj.

Patrimoniul arhitectural al insulei este păstrat în diverse tipuri de clădiri, în special biserici, capele, case de țară și o curioasă "arhitectură a cursurilor de apă" asociată cu o rețea veche de secole de rezervoare și sisteme de aprovizionare cu apă potabilă. O altă caracteristică interesantă a peisajului insulei sunt morile de vânt cu cupole roșii, de influență flamandă, care mărturisesc despre producția abundentă de cereale din trecut.

Caldeira da Graciosa este elementul cel mai emblematic al peisajului insulei. Clasificată ca Monument Natural Regional, această crater mare și frumoasă conține, de asemenea, Furna da Maria Encantada (Peștera Mariei Fermecate) și Furna do Enxofre (Peștera de Sulf), adevărate sanctuare ale Mamei Natură.

Ce poti face in Graciosa, Insula Alba

0 results

Insulele Azore