X
Via Algarviana - Pe drumurile Algarve 2022

Via Algarviana - Pe drumurile Algarve

Via Algarviana - Pe drumurile Algarve

Descoperiți un Algarve complet diferit – ascuns în inima sa verde și pașnică se găsesc sate tradiționale și peisaje spectaculoase. Cum ajungeți în această lume păstrată din trecut? Nimic mai simplu… urmați săgețile!

Marcat cu indicatoare și panouri interpretative, acest traseu pe jos este cunoscut sub numele de „Via Algarviana” și străbate regiunea de la est la vest. Traseul își are originea într-un vechi drum religios urmat de pelerini îndreptându-se către promontoriul Sagres, unde au fost găsite relicvele Sfântului Vincent. Pornind de la Alcoutim, pe malul Râului Guadiana, până la Capul São Vicente, traseul de 300 de kilometri lungime este împărțit în 14 secțiuni, fiecare începând și terminându-se în locuri unde utilizatorii săi pot opri pentru cazare și răcorire. Totul a fost planificat astfel încât drumeții să-și poată adapta călătoria la propriul ritm sau să aleagă doar secțiunile care îi interesează cel mai mult.

Această excursie în inima naturii începe la cheiul de pe malul Râului Guadiana din Alcoutim și traversează Serra do Caldeirão, o zonă de producție a plutei, unde veți găsi satele încântătoare Salir, Benafim și Alte. La aproximativ jumătatea lungimii sale, traseul trece prin São Bartolomeu de Messines și continuă de-a lungul malurilor Ribeira do Arade, oferind unele priveliști cu adevărat frumoase. Silves este un alt loc care merită o vizită, înainte de a merge către Serra de Monchique, ale cărei panorame uimitoare sunt cel mai bine admirate de pe Picota sau Fóia, cele mai înalte puncte din Algarve. După ce traversează o zonă aproape complet sălbatică, traseul trece prin satele Marmelete, Bensafrim și Barão de São João, și o pădure de pini pietrari. Puteți începe deja să simțiți mirosul mării, iar Via Algarviana își atinge în final destinația în Parcul Natural din Sud-Vest Alentejo și Costa Vicentina, cea mai bine conservată porțiune de coastă din Europa.

De-a lungul traseului, puteți admira frumusețea și aroma vegetației, care include rozmarin, lavandă, fenicul, cimbru, cistus, urzică, și chiar orhidee, deși acestea sunt mai rare. Arborii și arbuștii includ arbutus, smochin, roșcov și plute, precum și migdalii care furnizează materia primă pentru delicioasele dulciuri și lichioruri ale regiunii. Râurile și pâraiele ajută la răcorire în zilele calde și sunt habitatul natural al vidrelor, printre alte specii de faună. O parte din această regiune aparține rețelei Natura 2000 și veți vedea iepuri, porci mistreți și vulpi, deși s-ar putea să fie mai dificil să observați câțiva lincși care trăiesc și ei aici. Viața păsărilor include coloratul pitulice flămândă și prigoria, dar s-ar putea să aveți nevoie de o pereche de binocluri și să priviți mai atent dacă doriți să observați vulturul de Bonelli sau bufnița mare, ambele preferând terenuri mult mai înalte.

Aceasta este o regiune unde practicile mai tradiționale de agricultură încă se mai găsesc, și veți vedea mai multe mori de vânt, treierătoare și cuptoare comunitare. Casele tradiționale albe, văruite cu var, sunt toate încoronate de remarcabilele și inconfundabilele coșuri de fum din Algarve, cu modele delicate, asemănătoare cu dantelele. Locuitorii prietenoși și ospitalieri ai satelor pe care le traversați continuă să păstreze tradițiile lumii rurale și sunt pricepuți în transformarea a ceea ce le oferă pământul în mâncăruri și băuturi savuroase – medronho (țuică de arbutus), lichioruri făcute din mentă sălbatică sau migdale, miere, brânzeturi și cârnați sunt doar câteva dintre produsele pe care ar trebui să le degustați și să le luați cu voi. Și fiți atenți la meșteșugurile locale, piese care sunt suveniruri excelente și atestă îndemânarea locuitorilor, inclusiv lucrările din răchită, articolele țesute, olăria și multe alte meșteșuguri.

Sunteți gata să începeți călătoria? Echipați-vă corespunzător, încălțați-vă cu încălțăminte robustă și nu uitați de busolă sau GPS și alte obiecte practice. Înainte de a porni, consultați site-ul Via Algarviana pentru a obține informații detaliate și... apoi porniți la drum! Drum bun!