X
Ciclism si drumetii in Algarve 2022

Ciclism si drumetii in Algarve

Ciclism și drumeții în Algarve

Dacă vă bucurați de ciclism și drumeții, atunci vizitați Algarve și descoperiți vasta rețea de rute și trasee pe care regiunea le oferă.

Nu doar că veți avea o experiență de neuitat, dar sunteți sigur că veți avea soarele ca tovarăș, deoarece Algarve beneficiază de soare aproape tot anul. Ca urmare, clima este foarte plăcută, în special de la septembrie până în iunie, cele mai bune luni pentru ciclism și drumeții. Și ca un bonus adăugat, peisajul este foarte variat: trasee serpuite prin dealuri și văi în interiorul țării; o coastă vestică abruptă și aproape complet nealterată; și spre sud și est, rute mai plate de-a lungul țărmului mării sau în setările liniștite ale Ria Formosa și Râului Guadiana.

Printre principalele alegeri pentru voi de încercat se numără patru rute majore care se interconectează între ele, permițându-vă să explorați întreaga regiune: Rota Vicentina, Via Algarviana, Grande Rota do Guadiana și Ecovia do Litoral. Cicliștii sau drumeții care aleg oricare dintre aceste rute vor descoperi o provocare adecvată nivelului lor de fitness, deoarece există secțiuni de diverse grade de dificultate.

Spre vest, de-a lungul uneia dintre cele mai frumoase și bine păstrate zone costiere din Europa, Rota Vicentina totalizează peste 340km de la Santiago do Cacém în Alentejo până la Cabo de São Vicente în Algarve. Punctul de plecare pe această rută în Algarve este Aljezur. Această rută este împărțită în două părți care se completează reciproc: Caminho Histórico, sau "Ruta Istorică", care se întinde pe 241km și vă trece prin diverse localități, fiind potrivită pentru drumeții și bicicliști de munte; și Trilho dos Pescadores, sau "Traseul Pescarilor", care merge de la Odeceixe până la Sagres de-a lungul coastei din Parcul Natural Southwest Alentejo și Costa Vicentina. Fiindcă această parte este mai dificilă, este destinată doar drumeților.

Conectând Cabo de São Vicente și Alcoutim în partea cea mai estică a Algarve, Via Algarviana se întinde pe aproximativ 300km. Traversează regiunea pe lung, trecând în mare parte prin inima zonei înalte a Algarve. Potrivită pentru drumeții și bicicliști de munte, această rută, parfumată cu mirosurile câmpului, vă permite să explorați un Algarve practic necunoscut, unde agricultura și viața la țară sunt norma. Având în minte confortul și comoditatea tuturor, Via Algarviana este împărțită în 14 secțiuni, începând și terminându-se întotdeauna într-un oraș sau sat care oferă cazare și locuri de mâncat.

Alcoutim este locul unde începe Grande Rota do Guadiana. Această rută se întinde pe aproximativ 65km și se termină în Vila Real de Santo António. Atracția principală aici este Râul Guadiana, care oferă priveliști panoramice frumoase. Potrivită atât pentru drumeții cât și pentru cicliști, ruta te duce prin peisaje montane și se termină lângă plajele de pe coasta de sud. Pe parcurs, puteți descoperi fauna, flora și patrimoniul istoric al acestui mic colț al Algarve.

Completând rețeaua este Ecovia do Litoral, care face parte din Ruta Europeană EuroVelo a Coastei Atlantice. Ea conectează Vila Real de Santo António la Sagres, ducându-vă de-a lungul a 241km de coasta sudică a Algarve. Pe parcurs, veți trece prin orașe, orașe și zone de natură nealterată, cum ar fi Parcul Natural Ria Formosa. Compusă dintr-o serie continuă de secțiuni distincte care includ zone exclusiv pentru vehicule nemotorizate și altele unde drumurile liniștite și cărările sunt partajate de toate vehiculele, această rută este potrivită pentru drumeții și cicliști.

Cu o asemenea varietate uriașă, cel mai greu lucru este să decideți de unde să începeți... dar indiferent de ruta pe care o alegeți, cu siguranță veți avea oportunitatea de a aprecia ce are Algarve cel mai bun de oferit: peisajele, clima, bucătăria și ospitalitatea localnicilor.