X
Ruta Vicentina 2022

Ruta Vicentina

Rota Vicentina

De-a lungul coastei de vest, vă puteți porni în descoperirea Rota Vicentina. Veți fi însoțiți de ocean între stânci zimțate și, uneori, veți fi prezentat cu câmpuri aparent nesfârșite de flori sălbatice. Nu ar putea fi o sugestie mai bună pentru o plimbare…

Acest traseu lung de drumeții se întinde pe aproape 400 km de-a lungul uneia dintre cele mai frumoase și mai bine conservate zone costiere din Europa. Există două trasee principale și opt rute circulare care ne uimesc cu peisajele lor minunat de diverse.

„Calea istorică”, la 230km, este cea mai lungă rută și merge de la Santiago do Cacém până la Capul São Vicente. Este un traseu rural, cu 12 etape prin păduri, orașe și sate cu sute de ani de istorie, și poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta.

„Traseul pescarilor”, la rândul său, urmează coasta pe 125km între Porto Covo și Capul São Vicente, folosind căi care oferă acces la plaje și zone de pescuit. Este un traseu exclusiv pietonal, mai solicitant din punct de vedere fizic, și este organizat în cinci etape și patru itinerarii complementare.

Fiecare etapă acoperă nu mai mult de 25km și este proiectată să dureze o zi. Programul este lăsat la alegerea personală, astfel încât puteți încerca secțiunile care se potrivesc mai bine preferințelor sau condiției fizice individuale.

Puteți urma ruta secvențial, pe parcursul mai multor zile, cazându-vă peste noapte în cazările asociate cu proiectul. Cu un anunț prealabil, se pot face chiar aranjamente pentru organizarea transportului bagajelor, pentru a vă face drumeția mai convenabilă și confortabilă. Vei avea ocazia să vizitezi monumente și să guști din delicioasa bucătărie regională, fructele de mare, peștele proaspăt și preparatele apetisante din Alentejo și Algarve remarcându-se, deoarece Ruta traversează ambele regiuni.

Pe drum, vă puteți bucura pe deplin de peisaj și aprecia surprizele pe care natura le are de oferit, cum ar fi florile sălbatice, aroma ierburilor în răcoarea dimineții și fluturii colorați. O observație mai detaliată necesită mai mult timp, dar oferă oportunități rare, ca de exemplu vederea vidrelor, care sunt aproape niciodată găsite în medii marine, sau urmărirea berzelor care își fac cuiburi aici pe stâncile costiere, ca nicăieri altundeva în lume.

Dacă timpul vă este limitat sau aveți probleme fizice, puteți încerca una dintre rutele circulare. Acestea sunt mai scurte și toate încep și se termină în același loc, astfel încât le puteți parcurge în jumătate de zi, sau chiar mai puțin. Aceste rute completează și îmbunătățesc cele principale (Calea Istorică și Traseul Pescarilor) și totalizează aproximativ 90 km. Ele pot fi găsite în Almograve, São Luís, Troviscais, Santa Clara, Sabóia, Bordeira și Carrapateira.

Merită să opriți pentru o zi sau două pentru a încerca o activitate precum surfingul în valurile puternice ale Atlanticului, sau descoperirea unei plaje pașnice, poate chiar pustii, și relaxarea de la eforturile drumeției. Ca alternativă la mare, pâraiele și râurile sunt de asemenea locuri bune pentru a obține un pic de ușurare de la căldură în zilele de vară.

Multe dintre aceste trasee erau deja bine cunoscute de pelerinii care plecau de la Capul São Vicente către Santiago de Compostela. La fel ca ei, vă puteți înarma cu încălțăminte și haine confortabile și puteți fi pe drum - dar fără a lăsa o urmă a trecerii voastre pentru a contribui la conservarea acestui refugiu natural. Cu siguranță va fi o plimbare de neuitat…