X
Faro - traseu turistic Accesibil 2022

Faro - traseu turistic Accesibil

Faro - Tur Accesibil

Faro, principalul oraș și capitala Algarve, este de asemenea poarta de intrare pentru toți cei care sosesc pe calea aerului, deoarece se află la doar aproximativ șase kilometri de aeroportul internațional. Situat aproape de Ria Formosa și marea, este un oraș care merită descoperit plimbându-vă pe străzile pe care Regele Afonso al III-lea, regele Portugaliei în secolul al 13-lea, le-a cucerit de la musulmani.

Ca punct de focalizare pentru acest tur, vă propunem Grădinile Manuel Bívar (8), piața principală a orașului deschisă către portul de agrement. De aici, sugerăm tururi în trei direcții către diferite zone ale orașului - Ria Formosa, Baixa de Faro și Orașul Vechi istoric. Dacă doriți să vedeți Faro cu trenul turistic, adaptat pentru persoanele cu mobilitate redusă, îl puteți lua de la Grădinile Manuel Bívar, unde începe călătoria. Turul durează 50 de minute. Spațioasă, cu pavaje regulate, arbori și esplanade (terase), această piață este o zonă foarte plăcută pentru plimbări sau pentru a vă odihni cu bonusul de a vedea berzele zburând pe cer în trecerea lor între Ria și cuiburile lor așezate pe puncte înalte ale orașului, cum ar fi iluminatul stradal sau turlele bisericilor.

În fața pieței, Porto de Recreio (9) (Portul de Agrement), atractiv datorită gamei colorate de bărci, are o zonă accesibilă deschisă tuturor pentru a se deplasa liber fără obstacole. Portul este situat în Ria Formosa, o lagună pe care o puteți vizita cu barca, companiile turistice oferind plimbări cu barca destinate persoanelor cu mobilitate redusă. Foarte aproape de Ria, Praia de Faro-Mar accesibilă cu mașina sau cu barca a primit statutul de ‘Plajă Accesibilă’ și este echipată cu scaune de plajă amfibii care permit tuturor să intre în apă.

Diverse străzi pietonale pleacă de la Grădinile Manuel Bívar către centrul orașului și spre Rua de Santo António (10) care este una dintre străzile principale ale orașului. Aceasta este o zonă aglomerată cu multe magazine și restaurante. Cu toate acestea, pentru unele dintre ele, este dificil pentru utilizatorii de scaune cu rotile să intre fără ajutor din cauza treptelor de la intrările lor. Străzile acoperite cu plăci portugheze sunt confortabile, regulate și nivelate, cu doar câteva obstacole de-a lungul teraselor, care sunt ușor de ocolit.

Situată la vest de Rua de Santo António, se află Igreja de Sao Pedro și Igreja do Carmo (Bisericii Sfântul Petru și Muntele Carmel). Pentru a ajunge acolo, trebuie să mergeți de-a lungul Rua Vasco da Gama și Rua do Carmo către Largo de São Pedro (Piața São Pedro). Cu toate acestea, ruta este lungă și nu complet accesibilă. Prin urmare, se recomandă utilizarea unui vehicul adaptat. Igreja de São Pedro (11), care este Biserica Mamă a Faro, este accesibilă prin scări și a fost construită pe locul unei vechi ermitaje construite de marinari. Puțin mai departe, se află Igreja do Carmo (12) cu fațada sa impresionantă și intrare accesibilă. Neobișnuita Capela dos Ossos (Capela Oaselor) este situată în interiorul bisericii. Cu toate acestea, nu este complet accesibilă din cauza treptelor și unui coridor îngust.

De la Grădinile Manuel Bívar, puteți continua de asemenea turul pe strada prin Orașul Vechi (Centro Histórico), dar înainte de a părăsi piața, merită să vizitați Igreja da Misericórdia (7) (Biserica Milostivirii). Este o clădire cu un plan în cruce greacă și este complet accesibilă. Se află foarte aproape de Arco da Vila (6) (Arcul Orașului) care este intrarea în cea mai veche parte a orașului, cunoscută local ca ‘vila adentro’ (orașul dinăuntru). În acest arc, există un altul - Porta Árabe (5) (Poarta Arabă) care datează din secolul al 6-lea. La acea vreme, era poarta de intrare în ziduri pentru oricine sosea pe mare. Ruta continuă de-a lungul Rua do Município care, din cauza pantei, străzilor înguste și pavajului neregulat, necesită un efort mai mare și atenție.

Dominată de clădirile Palatului Episcopal din Largo da Sé (Piața Catedralei), se află Catedrala (4), construită în secolul al XIII-lea. Pentru a intra în Catedrală, trebuie să urcați scări, ceea ce face imposibil accesul persoanelor cu mobilitate redusă. La interior există, de asemenea, scări către etaje superioare și spații înguste care vor îngreuna vizita.

Muzeul Municipal de Faro (2), care adăpostește o importantă comoară arheologică, este situat în apropiere. Cu intrarea accesibilă și spațiile largi de la parter, toți vizitatorii se pot bucura de o mare parte din acest muzeu care promovează activități și vizite pentru persoanele cu dizabilități fizice și mobilitate redusă.

Traseul continuă pe Rua do Repouso, cu porțiuni mai scurte de mers până la Biserica São Francisco (Biserica Sfântul Francisc) (1), o biserică cu intrare accesibilă și spații largi care permit vizitatorilor să admire panourile de faianță din secolul al XVIII-lea, de o frumusețe deosebită, din interior. La finalul acestui tur, admirați Arco do Repouso (Arcul Odihnei) (3), un alt sit istoric unde, potrivit legendei, regele Afonso al III-lea s-a odihnit după recucerirea Algarve. Urmați exemplul regelui nostru și faceți o pauză aici în timp ce vă planificați noi călătorii pentru a descoperi Portugalia.