X
Viseu - traseu turistic accesibil 2022

Viseu - traseu turistic accesibil

Viseu - Tur accesibil

Un oraș vechi în care culorile predominante sunt griul granitului și verdele multor grădini care-l înfrumusețează, Viseu a fost desemnat de mai multe ori pentru calitatea vieții pe care o oferă locuitorilor săi.

Atenția arătată persoanelor care locuiesc în sau vizitează orașul este evidentă și în ceea ce privește accesibilitatea, deoarece străzile pietonale au suprafețe stabile, netede, într-o stare bună de reparație, ceea ce asigură o deplasare confortabilă pentru toți. Adesea veți găsi benzi centrale cu plăci de granit, cum ar fi în Rua Direita, de exemplu, sau ghidaje tactile, cum ar fi în zona din jurul Pieței da República. În general, trotuarele sunt largi, cu treceri coborâte pentru ca persoanele cu mobilitate redusă să se poată deplasa independent.

Vă sugerăm că cea mai bună modalitate de a cunoaște orașul este să începeți itinerariul în suburbiile, lângă unul dintre cele mai vechi monumente - Cava de Viriato - o fortificație pământeană care are peste două mii de ani și se crede că datează din timpul ocupației romane. Amplasată în apropierea Pieței Largo da Feira de São Mateus și a stației de funicular, un mijloc de transport accesibil pentru persoanele cu mobilitate redusă care leagă această parte de centrul istoric. Deoarece aceasta este cea mai convenabilă modalitate de a aborda dealul, vă sugerăm să o utilizați și să începeți turul Viseului în curtea catedralei, Adro da Sé (7), care este aproape de stație.

Catedrala (8), cu o fațadă impunătoare încununată de două turnuri mari care definesc profilul orașului, face parte dintr-un grup impresionant de monumente din granit cunoscut sub numele de Palatul Três Escalões. Intrarea are o scară de trepte care face imposibil accesul în interior, unde veți găsi bolțile majestuoase decorate în stil Manuelin și un altar baroc. O clădire adiacentă găzduiește Muzeul Grão Vasco (9), care are un spațiu interior mare fără bariere. Dintre lucrările sale remarcabile se numără un set frumos de ecrane din secolele al XV-lea-al XVI-lea realizat de pictorul care i-a dat numele. Pe cealaltă parte a pieței se află Biserica da Misericórdia (6) cu fațada sa bogat decorată în stil rococo. Introduce o notă de bucurie în contrast cu conglomeratul de granit. Intrarea are o scară de trepte, dar există un lift platformă pentru a facilita accesul.

De aici vă sugerăm să luați un traseu complet accesibil pentru a cunoaște centrul Viseului. Începeți la Praça D. Duarte (5), una dintre piețele principale ale orașului, unde puteți vedea statuia regelui după care este numit și să vă bucurați de Passeio dos Cónegos, care oferă fundalul. Continuați pe Rua Direita (4) și Rua Formosa (3), principalele străzi unde, pe lângă numeroasele magazine tradiționale, veți găsi și diverse restaurante și cafenele unde puteți gusta preparatele locale, cu accent deosebit pe vițelul la rotisor (Vitela à Lafões) și dulciuri precum castanhas de ovos (castane de ouă) și viriatos (plăcinte în formă de V).

Piața da República, cunoscută popular sub numele de Rossio, este inima orașului și este flancată de unele dintre cele mai interesante clădiri ale acestuia. Umbra teilor și terasele sunt folosite atât de localnici, cât și de turiști pentru o pauză relaxantă în care să aprecieze panoul de plăci de ceramică care acoperă pereții și care înfățișează o alegorie a lumii rurale. Această piață începe de la treptele care duc către biserica Igreja da Ordem Terceira de São Francisco (2), un exemplu excelent de arhitectură religioasă din secolul al XVIII-lea. Ar trebui să vă uitați în jur în interior, mai ales la plăcile ceramice care înfățișează viața Sfântului Francisc și la altarurile rococo. Îndreptați-vă spre intrarea de pe partea stângă, deși veți găsi o treaptă care ar putea împiedica accesul dacă nu aveți puțină ajutor.

Deoarece Viseul are o bogăție de grădini, vă sugerăm una dintre ele pentru a încheia acest itinerar - Parcul Aquilino Ribeiro (1). Considerat plămânul verde al orașului, acesta este un loc plăcut cu o varietate de specii botanice, un lac și zone cu iarbă unde vă puteți bucura de contactul cu natura. Într-o încercare de a vă stârni interesul pentru noi descoperiri, dar acum literare, ar trebui să vă reamintim că parcul își ia numele de la scriitorul Aquilino Ribeiro (1885-1963), care provine din acest district, care a portretizat atât de bine sufletul și caracterul acestor oameni în operele sale.