X
Plaja Nazare 2022

Plaja Nazare

Nazaré

Plaja Nazaré, cu climatul său blând și frumusețea naturală, deține una dintre cele mai vechi tradiții legate de pescuit din Portugalia.

Plaja lungă în formă de semilună, care reprezintă de asemenea faleza orașului, este cunoscută pentru măreția sa și pentru copertinele viu colorate care decorează plajele cu nisip alb, contrastând cu albastrul apei.

Aceasta este plaja din Portugalia care păstrează tradițiile pescărești cele mai colorate, și nu este neobișnuit să întâlnești vânzători de pește care încă poartă tradiționalele șapte fuste. La sfârșitul după-amiezii, în zilele de sâmbătă, în lunile de vară, nu rata să te așezi pe zidul de la malul mării pentru a urmări fascinantul spectacol „Arte Xávega” (Plase de Tragere), în care plasele încărcate cu pește sosesc din mare și femeile strigă mărfurile lor de vânzare. Dacă nu înțelegi cuvintele, nu-ți face griji – ele folosesc coduri pe care adesea doar ele le știu.

Privind spre mare, în dreapta, vei vedea un promontoriu impresionant. Acesta este Sítio, care oferă una dintre cele mai faimoase priveliști de pe coasta portugheză. Este o stâncă de 318 metri cu o cădere abruptă spre mare, la care se ajunge pe jos de către cei mai curajoși, sau urcând cu funicularul. În vârf se află capela Ermida da Memória, faimoasă pentru legenda miracolului pe care Maica Domnului l-a făcut pentru a preveni ca calul nobilului D. Fuas Roupinho să sară peste prăpastie. Adevărat sau nu, Belvedere-ul Suberco arată amprenta lăsată în stâncă de unul dintre copitele calului în acea dimineață cețoasă din 1182. Sítio găzduiește de asemenea Sanctuarul Maicii Domnului de Nazaré și nu departe, Muzeul Dr. Joaquim Manso pentru mai multe detalii despre tradițiile din Nazaré.

Dacă ai timp, plimbă-te din Sítio prin Parcul Pedralva, spre Pederneira, un punct de observație natural cu o priveliște imperdibilă asupra coastei Nazaré.

Zilele acestea, principalele atracții ale Nazaré sunt valurile și surfingul, datorită „Canyonului Nazaré”, un fenomen geomorfologic submarin care permite formarea unor valuri gigant perfecte. Este cel mai mare canion submarin din Europa, cu aproximativ 170 de kilometri de-a lungul coastei, atingând o adâncime de 5.000 de metri.

Surferul hawaiian Garrett McNamara a primit publicitate mondială când, în 2011, a navigat pe cea mai mare vală de plajă din lume, de aproximativ 30 de metri înălțime, la Praia do Norte. A câștigat premiul Billabong XXL Global BigWave și a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Ca el, surferi din întreaga lume vizitează Nazaré în fiecare an pentru a se aventura în mare. Plaja atrage și iubitorii de soare, care oferă o audiență grozavă pentru a aprecia cascadoriile tinerilor surferi.

Profită de ocazia unei plimbări lejere prin străduțele înguste perpendiculare pe plajă pentru a cunoaște mai bine Nazaré. Fă o pauză într-unul dintre restaurante pentru a te bucura de o farfurie cu fructe de mare proaspete, pește la grătar sau o bouillabaisse apetisantă. Iar seara, nu există nimic mai plăcut decât să te bucuri de apusul soarelui de pe orice terasă cu vedere la mare, în timp ce luminițele se aprind și noaptea cade.

Nu rata