X
Gastronomia din Centrul Portugaliei 2022

Gastronomia din Centrul Portugaliei

Gastronomia din Centro de Portugal

În Centro de Portugal vei fi încântat de aromele mării și muntelui, de dulciuri care te vor face să ceri mai mult, toate cu condimentul adăugat al primirii călduroase a oamenilor, care iubesc să primească vizitatori cu o masă abundentă.

Savurile Coastei

Coasta oferă pește proaspăt și fructe de mare care pot fi savurate în tocană și ciorbe, în special țiparii din regiunea Aveiro. În interior, multe râuri și lacuri oferă alte tipuri de pește, cum ar fi păstrăvul care, pur și simplu prăjit, este o delicatesă delicioasă.

Codul

Codul, o parte esențială a meniului în întreaga Portugalia, are un loc de onoare în Ílhavo. Se spune că există o mie și una de rețete pentru a pregăti codul, așa că ar trebui să te asiguri că încerci cel puțin câteva dintre ele. Între timp, bucură-te de o vizită la Muzeul Maritim Ílhavo și vezi navele folosite anterior pentru pescuitul codului - Santo André și Santa Maria Manuela - de unde vei afla mai multe despre munca grea care i-a dus pe marinarii curajoși peste mări îndepărtate către ghețurile Groenlandei și Newfoundland, pentru a pescui și a săra această delicatesă.

Preparate din Carne

Printre preparatele din carne, am menționa în special porcul de lapte la rotisor, care atrage oameni din întreaga țară în restaurantele din Bairrada. Mai la nord, în Viseu, vei găsi adesea pe meniuri vitelul la rotisor stil Lafões, iar în regiunea Castelo Branco accentul este pus pe porc preparat în diferite moduri - bucho recheado și maranhos, și o varietate de cârnați tipici, fiecare cu aroma sa. Iedul la rotisor apare în întreaga regiune și în zonele muntoase vei iubi chanfana de capră, gătită încet în vin roșu.

Brânza

Brânza ocupă un loc important în bucătăria regiunii. Cea mai celebrată este, fără îndoială, faimoasa Brânză Serra da Estrela produsă în zona muntoasă Serra da Estrela. Semi-moale și untos, poate fi găsită pe tot parcursul anului, dar pentru a avea o alegere mai largă și a gusta toate variantele, nu există nimic ca o vizită la piețele de brânzeturi în februarie și martie. Există multe alte brânzeturi care nu trebuie ratate, cum ar fi Rabaçal, din zona Ansião și Penela, Castelo Branco și Beira Baixa picantă cu aroma sa puternică. Având în vedere gama atât de largă, este mai bine să nu alegi, ci să cumperi câte una din fiecare.

Dulciuri

Trebuie neapărat să guști ovos-moles din Aveiro. Acestea vin ambalate în butoaie de lemn sau învelite în aluat de napolitană, așa că bucură-te de ele plimbându-te prin oraș sau ia-le acasă ca un cadou. Ouăle și zahărul sunt, de asemenea, ingredientele principale ale pão de-ló din Ovar și ale castanhas de ovos din Viseu, ambele fiind delicatese de neratat. Și nu trebuie să uiți de prăjiturile – cele din Tentúgal, Vouzela și Santa Clara din Coimbra sunt numele de reținut când vizitezi o cofetărie.

Specialități Bazate pe Produse Regionale de Excelență

Toate aceste specialități se bazează pe produse regionale de excelentă calitate. Poți încerca și lua cu tine unele dintre ele, cum ar fi Uleiul de Măsline din Beira Baixa, care are o denumire de origine protejată, sau mierea care este produsă în zonele Naturtejo și Serra da Lousã și multe alte lanțuri montane. În sezonul cireșelor, toate drumurile duc spre Cova da Beira, una dintre principalele zone de producție pentru acest fruct delicios. Acestea sunt doar câteva exemple din cât de multe ai de încercat, dar întotdeauna există alte arome și gusturi care te așteaptă.