X
Fatima, o calatorie la altarul lumii 2022

Fatima, o calatorie la altarul lumii

Fátima, o călătorie la altarul lumii

Santuariul din Fátima este unul dintre cele mai importante repere în venerarea Mariană, atrăgând pelerini din întreaga lume.

Istoria Fátima

Locația Sanctuarului Fátima, la Cova da Iria, fusese până în 1917 un loc necunoscut în municipiul Ourém, în parohia Fátima. În acel an, un eveniment religios i-a schimbat istoria și importanța pentru totdeauna, când trei mici păstori, Jacinta, fratele ei Francisco și verișoara lor Lúcia, au fost martorii unor apariții succesive ale Fecioarei Rozariului. Inițial privit cu suspiciune de Biserică, deși prețuit de popor, fenomenul nu a fost recunoscut de Episcopul de Leiria decât în 1930. De atunci înainte, dezvoltarea satului a explodat, ducând la acordarea statutului de oraș Fátima, în 1977, și de oraș în 1997.

Fátima pe Scena Mondială

Prestigiul mondial al Sanctuarului a crescut în timpul papalității lui Ioan Paul al II-lea, un devotat confesat al Fecioarei Fátima, care a călătorit acolo în 1982 pentru a mulțumi pentru supraviețuirea unei tentative de asasinat cu un an înainte. În 2000, la a treia sa vizită la locație, a anunțat beatificarea Jacintei și a lui Francisco, cărora Vaticanul le-a atribuit miracolul unei vindecări.

Celebrările Principale

Prima apariție a avut loc pe 13 mai, urmată de altele în aceeași zi a lunilor următoare până în octombrie, iar aceasta este ziua principalelor sărbătoriri în Fátima. Unul dintre cele mai importante evenimente este Procesiunea Lumânărilor, în seara zilei de 12 mai, când mii de lumânări ținute de credincioși care umplu marea piață a Sanctuarului conferă o atmosferă magică de comuniune și devoțiune religioasă acestui loc. Este la fel de importantă ca Procesiunea de Rămas Bun pe 13.

Pelerinajul în Fiecare Lună

Dar în fiecare lună, mai ales pe 12 și 13, mii de pelerini vin la Fátima ghidați de credința lor. Ei pleacă din diferite părți ale țării, mulți dintre ei făcând călătoria pe jos, urmând drumuri rurale și poteci. Pentru a facilita această mișcare, un set de patru Căi Fátima – Calea Tagusului, Calea de Nord, Calea Nazaré și Calea de Coastă - au fost marcate și pot fi ușor urmărite folosind indicatoarele de pe teren, chiar și de cei cu puțină cunoaștere a regiunii.

Simbolismul și Spiritualitatea

Nici măcar necredincioșii nu pot rămâne indiferenți când sunt confruntați cu grandiozitatea, spiritualitatea și simbolismul Sanctuarului.

Explorând Aria de Rugăciune din Fátima

Pe măsură ce intri în Aria de Rugăciune, la un capăt vei vedea Basilica Fecioarei Rozariului din Fátima, cu turnul său înalt de 65 de metri. În centru se află Monumentul Inimii Sacre a lui Iisus și, pe o parte, Capela Aparițiilor, exact unde Fecioara a cerut micilor păstori să construiască o capelă.

Basilica Sfintei Treimi

La capătul opus, Biserica Sfintei Treimi - Basilica Minoră, inaugurată în 2007, este o piesă modernă de arhitectură, fără suporturi intermediare și cu o capacitate de aproximativ 8.700 de persoane. Proiectul este realizat de arhitectul grec Alexandros Tombazis, cu contribuții de la alți artiști, precum portughezii Álvaro Siza Vieira și Pedro Calapez. În exterior, se află o Cruce Înaltă în bronz de către germanul Robert Schad.

Centenarul Aparițiilor

În 2017, în timpul centenarului aparițiilor, sărbătorile religioase din 12 și 13 mai au fost onorate de prezența Sanctității Sale Papa Francisco.

Muzee și Locuri de Vizitat

Pe lângă Sanctuar, poți vizita în zonă Muzeul de Artă Sacră și Etnologie, Muzeul de Ceară, Muzeul Fátima 1917 și Scena Nativității Animate și Satul Betleem.

Aljustrel și Alte Locuri Asociate cu Aparițiile

Aljustrel, unde au trăit micuții păstori, este la aproximativ 2km spre sud. Pentru a recrea povestea, trebuie să mergi și la Loca do Anjo și Valinhos, alte locuri asociate cu aparițiile.

Explorând Regiunea

Pentru a cunoaște regiunea, sugerăm un traseu care trece prin Leiria, de-a lungul coastei între plajele São Pedro de Moel și Nazaré și prin două monumente clasificate ca Patrimoniu Mondial, Mănăstirile Batalha și Alcobaça.