X
Ruta Romanică 2022

Ruta Romanică

Ruta Romanică

Ruta Romanică este un traseu care cuprinde 58 de monumente situate în nordul Portugaliei, în apropierea râurilor Tâmega, Sousa și o parte din Douro.

Include mănăstiri, biserici și monumente comemorative, poduri, castele și turnuri care au în comun arhitectura caracteristic romanică a acestei regiuni. În mare parte, acestea sunt situate în centrul unui triunghi al cărui vârfuri sunt Situri ale Patrimoniului Mondial: Porto, Guimarães și Valea Douro.

Ruta Romanică este de fapt împărțită în trei rute

Această regiune și patrimoniul său arhitectural sunt asociate indelebil cu începuturile naționalității portugheze, deoarece aici au rezidat familiile nobile care au ajutat primii regi în Reconquista Creștină a teritoriului care astăzi este Portugalia. Pe de altă parte, clerul și ordinele religioase au ajutat la stabilirea populațiilor, motiv pentru care biserici, mănăstiri și alte monumente cu caracteristici arhitecturale unice sunt concentrate într-o zonă atât de mică, având adesea roluri defensive, așa cum atestă turnurile și contraforturile lor înălțate.

Decorul neobișnuit al acestei moșteniri istorice și artistice

Este bazat, printre altele, pe decorația văzută, de exemplu, în portalurile bisericilor și complexelor monahale, unde utilizarea temelor animalistice, vegetale sau geometrice, combinate cu o calitate sculpturală notabilă, oferă o unitate generală clădirilor incluse în acest traseu, în contextul romanicii portugheze. Pe de altă parte, deși datează în mare parte din secolele XI până la XIII, se poate observa că aceste tehnici de construcție s-au extins în perioada în care soluțiile gotice prevalau deja în alte locuri, și aceasta este o altă caracteristică particulară a acestei Rute Romanice.

Ruta Romanică este o călătorie prin istorie și un excelent punct de plecare pentru a te bucura de o vizită cuprinzătoare a regiunii, luând în considerare și alte aspecte ale identității sale regionale, cum ar fi bucătăria tradițională, vinurile, festivalurile și piețele unde se pot găsi meșteșuguri locale și contactul real cu oamenii locului. Există, de asemenea, trasee și poteci pentru drumeții și cicliști de savurat în comuniune cu natura. Pentru cei mai îndrăzneți, râul Paiva vă provoacă la experiențe unice cu coborâri de rafting de neuitat.

Să nu ratați