X
Geoparcul Arouca 2022

Geoparcul Arouca

Geoparcul Arouca

Un Geoparc este un parc cu un patrimoniu geologic de importanță excepțională, recunoscut ca atare de Rețeaua Europeană și de Rețeaua Globală UNESCO a Geoparcurilor. Obiectivul său este geoconservarea, educația pentru dezvoltare durabilă și turismul.

Atracțiile Geoparcului Arouca

Printre punctele de interes ale Geoparcului Arouca, recunoscut de UNESCO în 2009, se numără Granitul Nodular Castanheira (Pedras Parideiras), Trilobiții Gigant din Canelas și Ichnofosilele din Valea Paiva. Dar patrimoniul inventariat include 41 de geosituri, adică situri de interes geologic care se remarcă prin unicitatea și valoarea lor din punct de vedere științific, didactic și turistic. Acest adevărat muzeu geologic în aer liber, acoperind o suprafață de 328km2, este înconjurat de Munții Freita, Montemuro și Arada și străbătut de mai multe râuri ce oferă condiții excelente pentru diverse activități, cum ar fi canyoning, caiac, canoe și alpinism (25 de trasee în 3 zone ale Muntelui Freita). Iar în rapizii Râului Paiva, veți găsi unele dintre cele mai bune locații din Portugalia pentru rafting și kayak-rafting.

Trasee în Geoparc

Pentru a vă bucura pe deplin de aceste peisaje, Geoparcul a definit o Rețea de 14 Trasee Pedestre, 13 dintre acestea fiind plimbări de distanță scurtă (PR) și una fiind o plimbare de lungă distanță (GR), toate fiind corespunzător marcate. Paisprezece geosituri se află de-a lungul a zece dintre aceste trasee.

Centrul de Interpretare Geologică din Canelas

La Centrul de Interpretare Geologică din Canelas, situat pe PR9 (Ruta Șistului), există o colecție de fosile de trilobiți giganți. Aceste animale marine, vechi de aproximativ 465 de milioane de ani, sunt protejate internațional, deoarece sunt cele mai mari exemplare de trilobiți din lume.

Pedras Parideiras și alte geosituri

Pe PR15 (Călătoria în Preistorie), aproape de satul Castanheira pe Muntele Freita, se află un alt geosit, unic în țară și extrem de rar la nivel mondial. Acesta este un afloriment de granit cu noduli încrustați care, prin acțiunea eroziunii, ies spontan din matrice, fiind cunoscuți ca Pedras Parideiras (roci care nasc pietre). Pe lângă mare varietate de floră și faună, pe acest munte veți găsi și geositul Frecha da Mizarela, unde Râul Caima cade de la o înălțime de aproximativ 75 de metri. Nu departe se află Geositul Pedras Boroas do Junqueiro, două blocuri de granit care arată ca niște pâini de porumb (boroas).

Explorarea Geoparcului

Cu jumătate din suprafața sa clasificată de Rețeaua Natura 2000, întregul Geoparc este un loc de alegere pentru turismul de natură, cu plaje fluviale și sate tradiționale care merită explorate. Aceasta este valabil pentru satele Castanheira și Cabaços de pe PR15 (Muntele Freita) și Janarde și Meitriz, de pe PR5, cu plaje de-a lungul râului Paiva, precum Paradinha. Există, de asemenea, opțiunea de a descoperi alte situri istorice și artistice care merită vizitate. În Arouca, vizitați Mănăstirea și Muzeul de Artă Sacră adăpostit acolo, sau capela Misericórdia. La 8km de Arouca, se află un Geosit cu Priveliștea Panoramică Senhora da Mó, denumită astfel datorită vederii largi pe care o oferă asupra văilor și dealurilor înconjurătoare și unde se află micuța capelă Senhora da Mó.

Această zonă abundă, de asemenea, în vechi mine de tungsten, care constituie la fel de multe geosituri: de pe PR8 (Ruta Aurului Negru) sau de pe un punct panoramic, puteți vedea gurile de mină clandestine din zona Pena Amarela; pe PR6 se află vechile Mine Rio de Frades unde este încă posibil să parcurgeți 400m în Galeria Vale da Cerdeira; și aproape de satul Regoufe se află Complexul Minier Poça da Cadela.

Nu ratați