Portugalia este o țară bogată în gastronomie și dulciuri; o caracteristică foarte lusitană, de a servi și a încânta cei de la masă. Dar printre atâtea prăjituri și dulciuri tradiționale, pregătite să completeze o masă copioasă sau să adauge culoare unei pauze de la mijlocul zilei, există o delicatesă care unește portughezii: Pão-de-Ló.
Cremos sau mai uscat, dar întotdeauna pufos, acesta este un tort care datează cel puțin din secolul al XVIII-lea. Se crede că versiunea portugheză originală derivă din Genovezul, Génoise, creat de Giovan Battista Cabona; sau din creațiile iberice ale erei Renascentiste, care erau poreclite "Pâinea Spaniei". Cert este că această delicatesă spongioasă încă minunează oameni din toate culturile și generațiile.
Rețeta, în cea mai simplă varietate, este foarte simplă. Există trei ingrediente esențiale: ouă, zahăr și făină. În această versiune nu există drojdie; bați zahărul cu ouăle, adaugi făina și se coace în cuptor. Dar iată comoara Pão-de-Ló: există atât de multe variații, de la nord până în centrul țării, faimoase pe întreg teritoriul și fiecare cetățean portughez are preferata sa.
Pentru o textură extra pufosă și cremoasă, nu există nimic mai bun decât drumul spre coastă; acolo, Pão-de-Ló de Ovar (care a câștigat o denumire de origine protejată în 2016) are un interior umed, al cărui punct de coacere depinde în întregime de îndemânarea și discernământul cofetarului.
În zona Ílhavo, Pão-de-Ló de Vagos nu se vinde de obicei, deși se distinge de celelalte printr-o notă de portocală și un gust de sare. În Figueiró dos Vinhos, aspectul tortului nu este mai puțin impresionant: este copt într-o formă de guguluf și capătă un aspect în formă de inel. Aproape de Peniche, în Alfeizerão, Pão-de-Ló are alcool, sub formă de brandy de vin; este concav în centru, exteriorul său este crocant, și este mai scăzut decât majoritatea prăjiturilor cu burete.
Pão-de-Ló din Rio Maior este și mai scăzut, având un diametru de 20 până la 25 de centimetri și o culoare mai brună decât celelalte. Cel din Alpiarça, lângă Santarém, este cel mai moale din țară; când tai o felie, crema curge văzând cu ochii, arătându-se și fiind fotogenică pentru Instagram. În Portugalia mai putem găsi și "Pão-de-Ló à Brasileira" (stil brazilian Pão-de-Ló), cu o textură unică deoarece se folosesc mai puține ouă.În afara Portugaliei, japonezul "Kasutera", o specialitate din Nagasaki, se compară bine cu tortul portughez, care a fost importat acum secole de comercianții portughezi și, în țările vorbitoare de limba engleză, "sponge cakes" sunt tipice, având o aparență similară cu Pão-de-Ló.
Este o călătorie de la nord la centru, de arome variate cu o rețetă comună, dar un lucru este sigur: oriunde mănânci un Pão-de-Ló portughez, vei rămâne cu gustul unor țări unice, istoria și evoluția în preparare și o plăcere fără egal. Lasă-te să te bucuri de ea!