X
Lisabona și Porto: 2 orașe, 2 râuri 2022

Lisabona și Porto: 2 orașe, 2 râuri

Lisabona și Porto: 2 orașe, 2 râuri

Ai la dispoziție câteva zile și ți-ar plăcea să descoperi o parte din Portugalia? De ce să nu începi cu cele două principale orașe ale țării, la doar un zbor scurt de unele dintre capitalele majore ale Europei? Lisabona, un oraș plin de lumină situat lângă Râul Tagus și marea, sau Porto, care împarte numele său cu vinul faimos, produs pe pantele altui râu – Douro.

Descoperă Lisabona

Dacă alegi capitala Portugaliei, Lisabona, începe prin a vizita Baixa Pombalina, în inima orașului, delimitată de magnifica piață numită Praça do Comércio, care se deschide către râu. Cele mai bune priveliști pot fi apreciate urcând dealul către Castelul Sf. Gheorghe, Ascensorul Santa Justa sau alte puncte de observație, cum ar fi São Pedro de Alcântara și Graça. Un alt lucru interesant de făcut este să faci o plimbare cu tramvaiul prin cartierele tipice Alfama și Mouraria. Vederea asupra zonei construite și a Tagusului, care se desfășoară în fața ochilor tăi la fiecare colț, te va surprinde, și poate și melodia muzicii fado.

Atracții de neratat în Lisabona

Viața de noapte și cumpărături în Lisabona

Dacă ești în căutarea vieții de noapte, atunci rămâi pe această porțiune a râului sau îndreaptă-te către cartierul Bairro Alto. Lisabona este, de asemenea, un oraș grozav pentru cumpărături. Cele mai bune magazine se găsesc între Avenida da Liberdade și Chiado, în Príncipe Real sau în centrele comerciale. Dar în această privință, orașul Porto este un rival serios.

Descoperă Porto

De la centrul orașului, cunoscut ca "baixa", unde strada principală de cumpărături este Rua de Santa Catarina, la Clérigos, sau zona Boavista - Foz - Avis, toate se mândresc cu magazine ultra-chic și nume de top. Și varietatea și diversitatea sunt completate în zonele înconjurătoare de Gaia și Matosinhos.

Patrimoniul și modernitatea în Porto

Situat în cea mai veche regiune a țării, Porto se mândrește, de asemenea, cu o bogăție imensă de patrimoniu. Centrul istoric, pentru început, este un sit Patrimoniu Mondial UNESCO. Explorează-l vizitând monumente austere și impunătoare din granit, cum ar fi Sé (catedrala), Biserica și Turnul Clérigos, Palatul Bolsa (Palatul Bursei) și Biserica São Francisco, care te vor surprinde cu interioarele lor bogate. Sau fă o plimbare pe promenada foarte populară Ribeira, zona de pe malul Râului Douro. De aici pleacă excursii cu barca care îți oferă șansa de a vedea orașul dintr-o perspectivă diferită. Mergi pe una dintre bărcile "rabelo" care odinioară erau folosite pentru a transporta butoaie de vin de la podgoriile de pe pantele Douro până la pivnițele de vin din Vila Nova de Gaia, o excursie obligatorie cu oportunitatea de a degusta această băutură incomparabilă.

Clădirile moderne și relaxarea în Porto

De asemenea, ar trebui să explorezi clădirile moderne, cum ar fi Fundația Serralves și Casa da Música (Casa Muzicii), care oferă programe culturale foarte interesante. Și dacă ai nevoie de câteva momente pur și simplu pentru a te relaxa, nu există o modalitate mai bună decât să faci o plimbare cu tramvaiul până la Foz sau să petreci după-amiaza relaxându-te la una dintre cafenelele în aer liber cu vedere la râu sau la mare.

Lisabona vs. Porto: Două destinații, experiențe unice

Fie că alegi vibranta Lisabona cu străzile sale istorice și viața de noapte efervescentă sau Porto-ul plin de patrimoniu și peisajele sale vinicole pitorești, ambele orașe oferă experiențe unice care îmbină tradiția cu modernitatea. Portugalia își așteaptă vizitatorii cu brațele deschise, gata să împartă cu ei bogăția culturală și peisajele sale de neuitat.