X
Porto în câteva zile 2022

Porto în câteva zile

Porto în câteva zile

Într-o vizită scurtă la Porto, există câteva locuri care nu pot fi ratate. După cum spun mulți vizitatori, acest oraș are ceva mistic ce este greu de descris și care variază în funcție de loc, momentul zilei și lumină.

Orice ar fi, cu siguranță are de-a face cu oamenii săi, cunoscuți pentru generozitatea și deschiderea lor, precum și cu Râul Douro și cu patrimoniul său de pe ambele maluri, cu podurile și monumentele sale, plăcile de ceramică, balcoanele înflorite și străzile comerciale. Centrul istoric al orașului Porto și Râul Douro, de partea Gaia, unde se află depozitele de vinuri de Porto, sunt clasificate ca Patrimoniu Mondial.

Puncte de pornire și atracții principale

Stația S. Bento, cu atriumul său aliniat cu plăci de ceramică, este un punct de plecare ideal. Puțin mai înainte se află Catedrala, care nu trebuie ratată, a cărei incintă oferă prima vedere asupra râului, caselor în cascadă și malului opus. De acolo coborâți pe scări și străzi medievale spre Ribeira, cu terasele sale de cafea și colțuri pitorești. Merită să stați puțin pentru a savura atmosfera și pentru a admira râul cu Podul D. Luís și malul opus, înainte de a merge pe un croazieră sub cele șase poduri ale Porto. După ce ați văzut conturul caselor în cascadă și turnurile bisericilor, veți dori să vedeți interiorul aurit al Bisericii S. Francisco. În apropiere, puteți vedea mai multe biserici și monumente cu fațade de ceramică și puteți vizita Palatul Bursei (Palácio da Bolsa). Tramvaiul pleacă de lângă râu pentru o călătorie care merge spre Foz (gura râului Douro), unde puteți face o plimbare și să vă umpleți plămânii cu aerul mării. Avenida da Boavista începe de aici, și nu departe se află Serralves, cu grădinile sale pentru plimbare sau odihnă și expozițiile sale de artă contemporană. Muzeul este opera lui Álvaro Siza Vieira, unul dintre cei mai importanți arhitecți ai Școlii de Arhitectură din Porto, și câștigător al Premiului Pritzker.

Shopping și gastronomie

Clădirea arhitecturală impunătoare Casa da Música, cu programul său complet de evenimente culturale, se află pe Rotunda da Boavista, o zonă bună pentru shopping. De asemenea, magazine bune se pot găsi în jurul Avenida dos Aliados. Între ele se află grădinile Palatului de Cristal, cu o altă vedere panoramică asupra râului, și Muzeul Soares dos Reis. O altă grădină, plină de sculpturi, este Cordoaria, înconjurată de biserici și alte monumente. Merită să urcați în Turnul Clérigos pentru o vedere diferită asupra Porto. Continuați să mergeți spre Aliados, trecând pe lângă magazine și clădiri art nouveau. După ce ați explorat această alee largă, merită să vă plimbați pe Rua de Santa Catarina, destinată doar pietonilor, pentru mai multe cumpărături. Apoi, opriți-vă la Café Majestic pentru o pauză.

Încă mai este de făcut o vizită pe malul sudic al râului pentru a merge la un depozit de vinuri de Porto și pentru a degusta niște vinuri Porto într-un cadru unic. De la Ribeira, traversați pe jos podul D. Luís și le veți vedea. Una dintre cele mai frumoase priveliști asupra Porto poate fi văzută din Gaia. Și puteți lua și telescaunul, care urmează acest mal al râului.

Gastronomie și recomandări

În ceea ce privește gastronomia, acest mal al râului este o bună opțiune, dar Ribeira este, de asemenea, plină de restaurante și terase de cafea, la fel ca și Foz, care are, de asemenea, priveliști frumoase asupra mării. Bucătăria Portugaliei este întotdeauna o câștigătoare pentru turiști, dar acest lucru este și mai adevărat în Porto și în nordul Portugaliei. Puteți fi siguri de o masă bună, însoțită de vinuri fine din Douro sau de Vinho Verde proaspăt, tipic regiunii, în orice restaurant, de la cele mai fine la cele mai populare.

Lucruri pe care nu trebuie să le ratați