X
Carnavalul din Podence, Patrimoniu Mondial 2022

Carnavalul din Podence, Patrimoniu Mondial

Carnavalul din Podence, Patrimoniu Mondial

Stravechiul Carnaval desfășurat în satul Podence este unul dintre cele mai importante evenimente tradiționale din nordul Portugaliei. Participarea intensă a comunității locale, care a reușit să păstreze această tradiție de-a lungul secolelor și importanța sa actuală în evenimentele culturale ale regiunii, au fost factori cruciali pentru ca UNESCO să clasifice Carnavalul din Podence ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

În timpul carnavalului, figurile „diavolești” ale Caretoșilor - băieți purtând măști și costume cu franjuri colorate, măștile fiind realizate din tablă sau piele și având nasuri ascuțite; zurgălăi sunt atașați în jurul taliei. Ei colindă străzile Podence-ului făcând mult zgomot pentru a deranja liniștea obișnuită a satului.

Inițial, Caretoșii erau legați de figura „diavolului liber” și reprezentau excesele, euforia și bucuria permise în acest timp al anului, după lunile reci de iarnă, celebrând în același timp fertilitatea primăverii apropiate.

Tradiția continuă și astăzi: de la Domingo Gordo ("Duminica Grasă") până la Martișor, băieții satului încarnează personajele misterioase și, plini de energia pe care cred că o transmit măștile, aleargă în jurul satului sărind și strigând. Unul dintre principalele motive ale acestui alergat este să găsească fete cu care să danseze și să le „zornăie”. Și astfel se distrează de minune, protejați de anonimat. Grupul include și copii îmbrăcați ca caretos, cunoscuți sub numele de facanitos, care îi urmează și îi copiază pe cei mari, învățând de la ei și asigurând continuitatea Entrudo Chocalheiro ("carnavalul zornăitor").

Printre cele mai importante momente ale Carnavalului din Podence, trebuie să menționăm nunțile fictive, în duminica respectivă, un eveniment amuzant când persoanele alese nu au șansa să se plângă și, în Martișor, parada prin sat și Queima do Entrudo ("arderea omului de paie"), care semnalează sfârșitul festivalului.

În 1985, Caretoșii din Podence s-au organizat și au transformat grupul într-o asociație culturală al cărei principal scop era păstrarea acestui eveniment tradițional. Ca simbol al culturii din nord-estul Trás-os-Montes, acești interpreti măscări au fost invitați să participe la diverse evenimente culturale și recreative. Pentru a afla mai multe despre grup și istoria acestei tradiții, puteți vizita Casa do Careto, un muzeu din Podence.