Ce ziceți de a degusta un vin care crește pe stâncă bazaltică? Pare ciudat că astfel de condiții produc un nectar atât de delicios, dar adevărul este că, în vremurile de demult, acest vin ajungea direct pe masa Țarilor Ruși.
Cultivarea viței-de-vie pe Pico a început în secolul al XV-lea târziu, când insula a fost colonizată pentru prima dată. Datorită solului vulcanic, bogat în nutrienți, microclimatului uscat și cald al versanților protejați de vânt prin ziduri de piatră brută, întunecată, încălzite de soare, vițele de vie din soiul Verdelho au aici condiții excepționale de maturare. Vinul a fost mai târziu exportat în multe țări din Europa și America, și chiar a ajuns pe masa Curții Rusești. Podgoriile care punctează peisajul insulei produc și în prezent un vin crocant, fructat, uscat și blând, care este un companion ideal pentru un platou cu fructe de mare sau pește, precum și vinho de cheiro (vinul parfumat) atât de popular la mesele în zile de sărbătoare.
Aceste terenuri, Peisajul Culturii Viticole de pe Insula Pico, combinând natura lor vulcanică și practicile ancestrale de cultivare, au fost clasificate de UNESCO în 2004 ca Patrimoniu Mondial. Lajido da Criação Velha și Lajido de Santa Luzia sunt cele mai bune exemple ale acestei arte de împărțire a terenului pe care acest titlu o recunoaște. Vițele plantate în rocă lavică sunt strâns încadrate de ziduri de piatră uscată în parcele numite "currais", care sunt protejate de vântul de mare dar lasă să pătrundă soarele necesar maturării lor.
Există numeroase specii de floră și faună care fac parte din acest habitat natural, care prezintă o bogată prezență a pădurilor endemice de Laurisilva caracteristice regiunii Macaroneziene.
Alte mărturii ale activităților viticole sunt "Rilheiras", urmele lăsate de roțile căruțelor cu boi care transportau strugurii și butoaiele, și în porturile și golfurile de-a lungul coastei "rola-pipas", rampe săpate de mare, pe care erau rulate butoaiele de vin înainte de a fi transportate cu bărcile la Faial. Există, de asemenea, un patrimoniu construit asociat cu cultivarea viței-de-vie, care include case domnești, pivnițe, depozite, fântâni de maree, mănăstiri și capele, toate meritând o vizită în timpul șederii pe Pico.
Odată ce ați apreciat designul acestui gigantic labirint de piatră de pe malul mării, e timpul să degustați vinul. Uscat sau dulce și reconfortant, gustă și mai bine într-o cramă pitorească. În cramele Pico, uneori adaptate turismului rural, zidurile de piatră vulcanică se întrepătrund cu marea și vegetația. Memoria vie a ciclului Verdelho a găsit un nou capitol în Muzeul Vinului. Acesta se află în Madalena, într-o fostă mănăstire carmelită, și are o colecție de unelte, distilatoare și butoaie. Pădurea sa umbroasă de dragoni adaugă o atracție scenică în plus presei de vin care a rezistat testului timpului.
Deși a produs continuu vinuri de calitate excepțională de-a lungul timpului, Cooperativa de Vinuri Pico a lansat recent câteva vinuri noi, în special "Lajido", moștenitorul de drept al vechiului "Verdelho", și vinuri albe și roșii de masă distincte.
Vinurile Pico au o tradiție. VLQPRD (vinuri fortificate), aperitive, vinuri de masă, albe, roșii, Vinho de Cheiro, Angélica și spirtoase Pico pot fi găsite în orice restaurant sau magazin alimentar, facilitând degustarea lor și luarea lor cu voi.