X
Azorele: Noua Insule - Un Geoparc 2022

Azorele: Noua Insule - Un Geoparc

Azorele: Nouă Insule – Un Geoparc

Azorele au luat naștere ca urmare a celor 1766 de vulcani care se găsesc în acest arhipelag, dintre care nouă sunt încă activi. Geoparcul Azorelor s-a născut din toată această bogăție naturală, ca parte a Rețelei Europene și Globale de Geoparcuri. Scopul său este de a promova și proteja patrimoniul geologic al arhipelagului.

Geoparcul Azorelor este unic în lume deoarece oferă 121 de geosituri răspândite pe cele nouă insule și în zona marină înconjurătoare, reflectând vasta geodiversitate vulcanică a arhipelagului. Există nouă insule, dar doar un singur Geoparc!

În subsol, există aproape trei sute de cavități vulcanice sub forma unor peșteri, grote și fisuri. Peisajul este marcat de caldere uscate, lacuri în cratere, câmpuri fumarolice și izvoare termale. Surse geotermale submarine se găsesc în largul mării. Maestuosul munte al Pico, al cărui con este încă intact, pare să protejeze toate aceste bogății geologice. Ca mărturie a puterii naturii, istoria vulcanică a arhipelagului este impresionantă prin diversitatea patrimoniului geologic al regiunii care reflectă o memorie geologică de 10 milioane de ani.

Asociația Geoparcului Azorelor a creat noi servicii, rute și produse interpretative, implementând un nivel înalt de geoturism de calitate în regiune, în strânsă legătură cu alte direcții ale Turismului de Natură.