X
Observarea balenelor si delfinilor in Azore 2022

Observarea balenelor si delfinilor in Azore

Observarea balenelor și delfinilor în Azore

Azorele, situate în mijlocul Oceanului Atlantic, este un arhipelag format din nouă insule care arată natura în cea mai pură formă a sa și unul dintre cele mai mari sanctuare de balene din lume.

Printre speciile rezidente și migratoare, unele comune, altele mai rare, puteți vedea peste 24 de tipuri diferite de cetacee în apele Azorelor. Există, de asemenea, comunități rezidente precum delfinii comuni și delfinii cu bot gros, cu care este posibil să înotați, iar balenele folosesc Azorele ca o rută de migrație. Delfinii pătați, balenele spermă, balenele sei și balenele cu barbă sunt mai frecvente în timpul verii. Balenele albastre pot fi ușor observate la sfârșitul iernii. Un lucru este sigur: indiferent de sezon, sunt întotdeauna descoperiri de făcut.

Azorele reprezintă un ecosistem cu caracteristici unice și ape bogate în pești, așa că nu este surprinzător că vânătoarea de balene a fost o activitate importantă în trecut pe multe dintre insule. Astăzi, tradiția vânătorii de balene a fost transformată într-o activitate turistică foarte populară, existând multe puncte de plecare, răspândite pe diversele insule, care servesc drept bază pentru cei care doresc contact cu aceste mamifere fermecătoare, dând un nou sens strigătului vechi: "Acum apare".

Pe insula S. Miguel, în special în Ponta Delgada și Vila Franca do Campo, există mai mulți operatori specializați în observarea balenelor pe tot parcursul anului. Balenele albastre, cele mai mari animale de pe pământ, care măsoară aproximativ 30 de metri și cântăresc până la 150 de tone, sunt frecvent observate în primăvară în canalul dintre insulele S. Miguel și Santa Maria.

Pe Terceira - fie în Angra do Heroísmo, fie în Praia da Vitória – există diverse oportunități pentru observarea balenelor, în special operatori turistici care oferă programe ce combină cazarea cu activități marine. Dintre multele specii a căror rute de migrație le fac vizibile de pe insulă, maiestuoasa balenă albastră, care trece între Terceira și S. Jorge în primăvară și toamnă, merită în mod special să fie văzută.

Faial formează așa-numitul Triunghi cu S. Jorge și Pico, iar orașul Horta este astăzi unul dintre cele mai importante și mai dinamice centre pentru observarea și studiul cetaceelor din arhipelag. Mai mulți dintre operatorii de observare a balenelor din Horta folosesc ca ghizi oameni de știință și tehnicieni conectați cu Universitatea din Azore, o instituție ale cărei principale centre de studiu și cercetare se află aici, colaborând cu alte universități internaționale pentru a desfășura diverse programe de studiu ale populațiilor, migrațiilor și rutelor acestor imense mamifere marine.

Pico, insula unde tradiția vânătorii de balene din Azore este cel mai bine stabilită

Pico este insula unde tradiția azoreană a vânătorii de balene este cel mai bine stabilită, cu operatori în Madalena, Lajes și Santo Amaro. Există diverse muzee și centre etnografice unde puteți afla mai multe despre istoria vânătorii de balene și unde artele sale tradiționale continuă să fie păstrate, cel mai notabil fiind Muzeul Vânătorii de Balene și Centrul de Arte și Științe Oceanice (SIBIL) din Lajes, precum și Muzeul Industriei Baleniere din Santo Amaro.

Pentru oricine dorește să participe la una dintre aceste aventuri, excursiile pe mare sunt pregătite temeinic pe uscat de căpitan, prin explicații oferite vizitatorilor despre diversele specii care pot fi observate, cum va decurge călătoria și îngrijirile și precauțiile care trebuie luate pentru a nu interfera cu viața marină.

Nu vă descurajați dacă condițiile de pe mare nu permit realizarea excursiei de observare a balenelor. Există mai multe muzee și centre de informare pe uscat, în special pe insulele Pico și Faial, care oferă o alternativă interesantă și captivantă. O altă posibilitate este să vizitați posturile de observare a balenelor răspândite în puncte strategice pe diversele insule, cu vederi panoramice uimitoare.

Când participați la observarea balenelor, există momente care se întâmplă o singură dată în viață, așa că nu uitați aparatul de fotografiat pentru a înregistra acea întâlnire unică... luați cuvântul nostru, experiența este fantastică și întreaga familie o va adora!

Nu ratați: