X
Lisabona cu tramvaiul 2022

Lisabona cu tramvaiul

Lisabona cu tramvaiul

Tramvaiele sunt mijloacele ideale pentru a explora unele dintre cele mai interesante locuri ale patrimoniului istoric și arhitectural al Lisabonei, sau pur și simplu pentru a face un tur al orașului.

Cel mai cunoscut este Tramvaiul nr. 28 care circulă de la Martim Moniz la Campo de Ourique. Deși puteți să urcați în orice punct, traseul începe în centrul istoric, la Largo Martim Moniz (piață), îndreptându-se spre cartierul Graça și continuând către Biserica São Vicente de Fora. Apoi se îndreaptă către Alfama, trecând pe lângă unele dintre cele mai pitorești străzi și piețe medievale din Lisabona, cum ar fi Rua das Escolas Gerais și Largo das Portas do Sol, un punct de belvedere frumos de unde se vede dealul până la râu. De aici, puteți ajunge la Castelul São Jorge într-un timp foarte scurt.

Traseul continuă către centrul orașului, trecând pe lângă Catedrală, cu fațada sa romanică austeră, Biserica Santo António și pe strada aglomerată Rua da Conceição, o stradă tradițională de cumpărături cunoscută de lisabonezi pentru mercerii.

Tramvaiul se îndreaptă apoi spre dealul elegant Chiado, oprindu-se aproape cu siguranță în fața celebrei cofetării A Brasileira. Merită să observați pe tot traseul arhitectura clădirilor și fațadele acoperite cu plăci de ceramică, cel puțin în frizele de Art Nouveau, de obicei aproape de acoperișuri.

Trecând de Largo do Camões, chiar în afara Bairro Alto, unde puteți să luați cina mai târziu și să vă distrați în noaptea Lisabonei, tramvaiul coboară pe strada pavată. Mai departe, principala atracție este clădirea Parlamentului, fosta Mănăstire São Bento, în vârful unui set imponent de trepte.

Trecând de Bazilica și Grădina Estrela, Tramvaiul 28 continuă, traversând zona rezidențială tradițională Campo de Ourique, în direcția Largo dos Prazeres.

Acesta este capătul liniei, dar tramvaiul se va întoarce și puteți retrăi traseul înapoi spre centrul orașului. Veți trece prin aceleași locuri, dar perspectiva este diferită și veți găsi întotdeauna detalii și puncte de interes noi.

Gălbenușul este culoarea caracteristică a tramvaielor, iar 28 este cel mai cunoscut, menționat în toate ghidurile turistice. Dar există și o versiune roșie istorică, mai confortabilă și care oferă un tur ghidat pentru a vă asigura că nu pierdeți niciun detaliu de-a lungul traseului.

Alte tramvaie, alte rute

Tramvaiul nr. 12 urmează o rută circulară de la Praça da Figueira, trecând pe lângă Martim Moniz, și urcă către cartierul Castelo. De la Largo das Portas do Sol, traseul este identic cu cel al tramvaiului 28, aducându-vă înapoi în centrul orașului.

Puteți lua și Tramvaiul nr. 15, de la Praça da Figueira din centrul orașului, până la Algés, care este de obicei o modalitate bună de a ajunge în Belém. Mai mult, călătorește pe lângă râu, ceea ce face turul și mai interesant. Acesta este un tramvai mai modern și mai rapid.

Din Cais do Sodré, Tramvaiul nr. 18 vă va duce în Ajuda, cartierul din partea de sus a Belém-ului. Este una dintre opțiunile de transport în comun pentru a ajunge la Palatul Național de la Ajuda, ultima reședință oficială a familiei regale portugheze, astăzi transformat în muzeu.

De la Largo do Camões, din Chiado, Tramvaiul nr. 24 este o bună opțiune dacă mergeți către Campolide, via Príncipe Real, Rato și Amoreiras.

Tramvaiul nr. 25 leagă Praça da Figueira de cartierul Campo de Ourique. Pe drum, trece pe lângă cartierele Santos și Lapa și Bazilica Estrela. Este o rută opțională pentru cei care doresc să viziteze Muzeul Național de Artă Antică. Dacă dați jos la stația "Santos", puteți merge câteva minute pe jos.

Mai există și 3 lifturi și un tramvai, considerate Monumente Naționale, care vă ajută să urcați dealurile orașului. La Restauradores, puteți lua Elevadorul da Glória pentru a ajunge în Bairro Alto, Príncipe Real și punctul de vedere al Jardim de São Pedro de Alcântara mai repede. În apropierea Avenida da Liberdade, la jumătatea străzii paralele Rua das Portas de Santo Antão, Elevadorul do Lavra vă duce sus la Jardim do Torel. Aproape de Chiado, Elevadorul da Bica leagă două vechi cartiere care sunt o referință a vieții de noapte din Lisabona, Bairro Alto și Cais do Sodré.

Una dintre atracțiile Lisabonei, în inima Baixei (centrul orașului), este Elevadorul de Santa Justa, un punct de vedere excelent asupra centrului orașului. O referință în arhitectura utilizând fierul în Portugalia, construit la începutul secolului al XX-lea (1902), de către francezul Raoul Mesnier du Ponsard, un discipol al lui Eiffel.