Timp de două zile, plimbați-vă pe străzile Lisabonei și explorați punctele de referință arhitecturale ale secolelor al XIX-lea, al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea.
Ruta începe în Baixa, pe Rua do Ouro, unde puteți vedea liftul neogotic Santa Justa. Elevatorul, inaugurat în 1902, a fost proiectat de inginerul Raoul Mesnier de Ponsard. Bucurați-vă de arhitectura sa din fier pe măsură ce urcați în Chiado, o zonă de lux a orașului care a fost parțial reconstruită sub designul arhitectului Ãlvaro Siza Vieira, în urma incendiului din 1988. Pe măsură ce mergeți pe Rua Garrett spre Largo de Camões, veți da de statuia poetului Fernando Pessoa așezat în fața cafenelei A Brasileira. Această cafenea în stil Art Deco, deschisă în 1905, este considerată cel mai important muzeu de artă modernă din Lisabona, datorită lucrărilor pe care autorii moderniști, vizitatori frecvenți ai cafenelei, le-au oferit pentru decorarea pereților. Fațada caracteristică a acestui local a fost proiectată de arhitectul Norte Júnior.
Coborâți pe Rua do Carmo trecând pe lângă Piața Dom Pedro IV, cunoscută și sub numele de Praça do Rossio, și îndreptați-vă spre Praça dos Restauradores, și aruncați o privire la Cinema Eden, capodopera Art Deco a Portugaliei, proiectată în anii 1930 de Cassiano Branco. La sfârșitul secolului al XX-lea, a fost transformat într-un hotel, păstrând parte din fațadă. În fața clădirii Eden, coborâți pe o mică pantă către strada Portas de Santo Antão. Aici veți găsi Casa do Alentejo, un fost palat în stil maur, posibil construit la sfârșitul secolului al XVII-lea, dar care a suferit schimbări profunde la începutul secolului al XX-lea.
Urcați pe Avenida da Liberdade care are mai multe clădiri de interes cum ar fi Cinema São Jorge, proiectat de arhitectul Fernando Silva și inaugurat în 1950; Teatrul Tivoli proiectat de arhitectul Raul Lino și inaugurat în 1924 sau fosta sediu al ziarului Diário de Notícias de către arhitectul Pardal Monteiro. Această clădire a câștigat Premiul Valmor în 1940 și a fost prima lucrare arhitecturală proiectată de la zero pentru un ziar din Portugalia.
Turnurile Amoreiras, simboluri ale arhitecturii anilor 1980, se află în vârful Avenida Engenheiro Duarte Pacheco. Turnurile sunt considerate unul dintre principalele simboluri ale perioadei postmoderne a arhitecturii din Portugalia și au fost proiectate de arhitectul Tomás Taveira.
Vă propunem să mergeți de aici spre râul Tagus. În Alcântara, puteți admira Muzeul Oriente, fostul depozit de morun, și LX Factory, un fost complex industrial care găzduiește acum multe companii creative în publicitate, modă, multimedia și artă. Vă recomandăm și o vizită la Docks, unde depozitele scoase din uz au făcut loc restaurantelor, barurilor și cluburilor de noapte. Nu ratați Pilar Sete, o atracție care oferă o experiență senzorială despre construcția podului 25 de Abril.
Îndreptați-vă spre Belém și bucurați-vă de MAAT - Muzeul de Artă, Arhitectură și Tehnologie, proiectat de firma arhitectului britanic Amanda Levete, și de noul Muzeu al Caleștilor proiectat de arhitectul Paulo Mendes da Rocha. Apoi puteți lua o pauză la Centrul Cultural de la Belém, o lucrare emblematică a ultimei decenii a secolului al XX-lea, situată lângă Mănăstirea Jerónimos. Puteți, de asemenea, să vă bucurați de clădirea Fundației Champalimaud, proiectată de arhitectul Charles Correa, care adăpostește o clinică și un centru de cercetare medicală. La Algés puteți admira Turnul de Control Maritim proiectat de arhitectul Gonçalo Byrne.
Începeți a doua zi la Terminalul de Croaziere proiectat de arhitectul Carrilho da Graça și apoi îndreptați-vă spre Parque das Nações. Această fostă zonă industrială a fost complet regenerată pentru Expoziția Universală din 1998 și găzduiește lucrări care au fost păstrate pentru posteritate, precum Pavilionul Portugaliei, cu impresionantul său design de Siza Vieira, Pavilionul Cunoașterii de Carrilho da Graça, Oceanariumul lui Peter Chermayeff și Stația Oriente de Santiago Calatrava. Observați, de asemenea, Podul Vasco da Gama inaugurat în 1998, cu o lungime totală de peste 12 km.
Reveniți în centrul Lisabonei și vizitați o zonă construită la mijlocul secolului al XX-lea și denumită "Avenidas Novas". Vizitați Biserica São João de Deus împreună cu complexul monumental din apropiere format din Alameda D. Afonso Henriques și Instituto Superior Técnico de Pardal Monteiro. Puteți vedea și alte lucrări ale acestui arhitect, precum Biblioteca Națională și Biserica Noastră Doamna de Fatima, cu ferestrele sale minunate cu vitralii realizate de Almada Negreiros.
Seara, vizitați Fundația Calouste Gulbenkian, un spațiu cultural și de agrement mare construit în anii 1960. Clădirea este magnifică și puteți vizita o expoziție, urmări un spectacol sau pur și simplu să vă plimbați în grădinile frumoase, proiectate de arhitectul peisagist Gonçalo Ribeiro Teles, un adevărat oază în mijlocul agitației orașului.