X
Ruta vinului de Alentejo 2022

Ruta vinului de Alentejo

Ruta Vinicolă Alentejo

O regiune producătoare de vinuri cu o lungă tradiție, Alentejo se mândrește cu vinuri care te vor surprinde prin excelența lor, aromele și culorile lor unice, la fel ca peisajul și bucătăria.

Această regiune, în care orizontul se întinde până acolo unde îți poate ajunge privirea, pe care stejarii de plută îi conferă o simțire de putere și durabilitate, a fost odată o întindere de câmpuri de grâu. Astăzi, câmpurile de grâu au fost înlocuite de vii vaste, ale căror vinuri capturează puterea peisajului și căldura, și pot fi considerate printre cele mai celebre din Portugalia.

Pe lângă Vinul Regional Alentejo, care se găsește peste tot în regiune, producătorii de vin sunt răspândiți în 8 zone care poartă o denumire de origine - Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira, Évora, Granja/Amareleja și Moura, ceea ce permite o diversitate de alegere oriunde în Alentejo.

Caracteristicile distincte ale solurilor în funcție de zonă (granit, calcar, mediteraneean sau șist), lungile ore de expunere la soare și un grup de soiuri de struguri selectate permit o producție de înaltă calitate, combinată cu capacitatea de a păstra tradiția gustului, în timp ce inovează în arta vinificației.

Există o distincție între vinurile albe, care sunt aromatice, proaspete și echilibrate, și vinurile roșii, de culoare rubinie sau granat, care sunt mai intense, corpolente și în același timp catifelate și ușor astringente.

Pentru a face alegerea corectă și a ști care este cea mai bună asociere pentru o masă, nu există nimic mai bun decât vizitarea unei crame unde veți fi întâmpinați de cei mai pricepuți producători de vin, care sunt dispuși să vă lumineze. Puteți începe și la Sala de Degustare a Rutei Vinului Alentejo, din Évora, unde vă vor fi sugerate mai multe rute în jurul regiunii. De asemenea, vă oferă oportunitatea de a vizita orașul Évora, care are statut de Patrimoniu Mondial.

Alte sugestii alternative pentru a descoperi secretele vinului sunt să vizitați Enoteca (Magazin de Vinuri) și Muzeul Vinului din Redondo sau să participați la festivalurile de cules de struguri în timpul verii târzii, dintre care Borba este un bun exemplu cu festivalul său Festa da Vinha e do Vinho (Festivalul Viței și al Vinului).

Și dacă adăugați delicioasele brânzeturi ale Alentejo-ului și aromele parfumate ale bucătăriei Alentejo-ului la vinuri, vizita dvs. va fi cu siguranță mai bogată și mai completă.