X
Alqueva - Ruta Cerului Intunecat 2022

Alqueva - Ruta Cerului Intunecat

The Alqueva Dark Sky Route

Imaginați-vă un loc în care ne simțim acoperiți de un cer stelar măreț.

Senzația este de neînchipuit și de obicei posibilă doar artificial, într-un planetariu, unde stăm confortabil pentru o lecție despre stele. În Portugalia, avem norocul să avem această senzație în aer liber.

Chiar în mijlocul Alentejo-ului, minunatul cer al Alqueva-ului este ca un catifea întunecat acoperit de o pătură imensă de stele. Este o zonă protejată și internațional certificată ca Rezervație de Cer Întunecat sau "Destinație Turistică Starlight", care se întinde pe o suprafață de aproximativ 10.000 de kilometri pătrați.

Recunoscându-l ca fiind un loc excepțional pentru observarea stelelor, municipiile din jurul marelui lac Alqueva - Alandroal, Reguengos de Monsaraz, Portel, Mourão, Moura, Barrancos, Redondo, Évora, Serpa și Mértola - s-au unit pentru a încerca să conserve această caracteristică specială și, astfel, pe timp de noapte, iluminatul public este redus la minim pentru a permite o mai bună bucurare a acestui fenomen natural.

Puteți vedea Ursa Mare, Ursa Mica, Cassiopeia și o varietate largă de alte constelații, vizibile în funcție de sezon. Puteți localiza semnele pentru Leu, Fecioara și Balanța, descoperi Scorpionul și Săgetătorul și chiar urmări misteriosul Capricorn, precum și Cignul, Vulturul și Lira.

Puteți identifica măreția Căii Lactee și admira Vărsătorul și Peștii, Pegasul și Berbecul. Apoi veți vedea Taurul, care noapte după noapte sfidează gloria lui Orion. Și totuși mai este timp să vedeți Gemenii, Cocheții și să vă alegeți steaua preferată.

Calitatea cerului Alqueva permite observarea cu ochiul liber a unui număr mare de corpuri cerești. Dar pentru a face totul perfect, idealul este să aveți binocluri sau un telescop. Dacă nu aveți niciunul cu voi, nicio problemă, pentru că companiile care fac parte din Ruta Cerului Întunecat pun la dispoziție acest echipament și sunt gata să vă învețe cum să priviți cerul și să identificați stelele.

În plus față de cazare și restaurante, inițiativa include și companii de turism și ghizi cu care puteți afla mai multe despre zonă prin trasee de drumeții, trasee semnalizate pentru observarea florei și faunei, canotaj, ateliere, astrofotografie și alte activități pe timp de zi sau chiar noaptea.

În mijlocul naturii, veți fi surprinși de monumentele megalitice mereu misterioase precum Cromlech-ul de la Xerez, aproape de Mănăstirea Orada, și de dolmenele și menhirele care fac parte dintr-un tur al patrimoniului regiunii, iar nu trebuie să ratați o călătorie în admirabilul sat fortificat Monsaraz, unde străzile și casele sunt făcute din șist sau la Mértola.

Sunt o serie de sugestii pentru descoperirea regiunii Alentejo și a Alqueva-ului, dar Ruta Cerului Întunecat este fără îndoială o călătorie plină de surprize și descoperiri pe care o veți ține minte întotdeauna.

Nu ratați