Fiind cel mai mare bastion fortificat din lume, Elvas a jucat un rol important de-a lungul istoriei în apărarea frontierei portugheze, ceea ce a justificat clasificarea sa ca Sit al Patrimoniului Mondial. Zidurile, care datează din diferite perioade, și fortificațiile bastionului curios sunt principalele puncte de interes din complexul care include și marele Aqueduto da Amoreira, construit la sfârșitul secolului al XV-lea. Acest punct de reper magnific impresionează pe oricine vine de-a lungul drumului Estremoz.
Caracteristicile sale istorice înseamnă că Elvas are destul de multe impedimente de accesibilitate, iar doar un itinerariu turistic parțial accesibil este posibil. Majoritatea străzilor au un pavaj de piatră cubică neregulat care îngreunează mobilitatea, la fel ca și panta unor străzi care duc către principalele puncte de interes precum Castelul, în cea mai înaltă parte a orașului.
Trotuarele de-a lungul traseului pot fi folosite de persoanele cu mobilitate redusă, deși variază în lățime, astfel încât din când în când trebuie să folosiți drumul. În plus, adesea găsiți străzi fără trotuar și trebuie, prin urmare, să fiți atenți.
Începutul unui traseu parțial accesibil este punctul de belvedere din cea mai înaltă parte a orașului, Castelo de Elvas (1), construit în secolele al XII-lea și al XIV-lea. Foarte aproape de acest Monument Național, clasificat în 1906, se află Igreja da Ordem Terceira de São Francisco (Biserica Ordinului Trei al Sfântului Francisc) (2). Panourile de faianță cu scene din viața Sfântului Francisc și lucrările sculptate din secolul al XVII-lea ale altarului mare și ale capelelor laterale, realizate de un artist local, sunt remarcabile și justifică o vizită. Accesul se face printr-o rampă și deplasarea înainte de asta este ușoară, deoarece zona este spațioasă, fără obstacole semnificative.
Pentru a continua itinerariul, în ciuda neregularității pavajului este posibil să coborâți pe strada de lângă zid către Igreja das Domínicas (Biserica Domínicas) (3) din Largo 1º de Dezembro, unde puteți vedea și interesantul jilț din stilul Manuelin. Biserica din secolul al XVI-lea are un plan octogonal și decorul este remarcabil pentru panourile de faianță din secolul al XVII-lea și lucrările de lemn aurit, precum și pentru un belvedere cu vedere la o parte din orașul vechi. Există o scară către intrare, ceea ce o face inaccesibilă pentru utilizatorii de scaune cu rotile.
În câteva minute ajungeți în Praça da República, centrul din Elvas. Este un spațiu mare și accesibil, unde puteți vizita vechea catedrală, Biserica Nossa Senhora da Assunção (4). A fost construită în secolul al XVI-lea de către arhitectul regelui, Francisco de Arruda, care a proiectat și remarcabilul Aqueduto da Amoreira. Prezbiterul, din marmură multicoloră, datează din secolul al XVIII-lea și merită menționat, la fel ca și orga aurită. Lunga scară de trepte către intrare face accesul dificil, dar interiorul este spațios.
De aici, puteți continua traseul de-a lungul Rua da Cadeia, unde se află Torre Medieval (6). Cunoscută și sub numele de Torre Nova sau Torre Fernandina, în interior este posibil să vedeți o expoziție despre fortificațiile din Elvas și importanța lor de-a lungul istoriei Portugaliei. Turnul are 3 etaje accesibile printr-o scară spiralată, și, prin urmare, sunt inaccesibile persoanelor cu mobilitate redusă.
În partea opusă a aceleiași străzi puteți vedea clădirea Muzeului de Artă Contemporană din Elvas (7), unde puteți admira importanta colecție privată a lui António Cachola. Compusă din trei sute de lucrări ale artiștilor portughezi în domeniile pictură, desen, sculptură, instalație, fotografie și video, este un punct de referință în arta portugheză. Spațiul este accesibil, iar prin programare prealabilă, sunt oferite tururi ghidate și activități pentru persoanele cu nevoi speciale.
După ce ați parcurs Rua da Cadeia și Rua da Carreira accesibile, va fi necesar să depășiți dificultățile de a continua de-a lungul a două străzi cu suprafețe inegale până ajungeți la singularul Muzeu al Fotografiei (8), unde puteți vedea o colecție interesantă donată de Dr. João Carpinteiro Consiliului Municipal. Expoziția acoperă istoria fotografiei cu referințe particulare la Elvas. Există și un laborator pentru dezvoltarea fotografiilor, o zonă pentru tratarea pieselor și o bibliotecă.
În cele din urmă, ajungeți la unul dintre punctele fortificației stelare a Elvasului, Biserica de São Domingos (9) și Muzeul Militar de Elvas (10), unde puteți afla mai multe despre importanța strategică a acestui oraș de graniță.
Aproximativ 2 km de la zona descrisă în Itinerariul Turistic Accesibil pentru Elvas, dar în afara zidurilor orașului și completând Cetatea Elvasului clasificată ca Patrimoniu Mondial, trebuie să menționăm și Fortul Santa Luzia. Acesta este un exemplu autentic al fortificațiilor europene construite în secolul al XVII-lea. Există și Fortul Nossa Senhora da Graça, un exemplu remarcabil al arhitecturii militare din secolul al XVIII-lea, construit pe un sit strategic la nord, unde cândva se afla o capelă dedicată Sfintei Maria a Grației. Pentru a ajunge la aceste locuri, turiștii cu mobilitate redusă sunt sfătuiți să călătorească cu mașina. La intrare există mai multe locuri de parcare pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar zonele înconjurătoare sunt destinate pietonilor și au o suprafață uniformă, neasfaltată, dar cu pante ușoare.